Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Methspäckad knark-drönare havererade vid köpcentrum i Mexiko

- 23/01/2015, 14:27 -
Methdrönaren kraschlandade vid ett köpcentrum.
1 av 4

Methdrönaren kraschlandade vid ett köpcentrum.

TT

De blir allt vanligare i drogsmugglingen.
2 av 4

De blir allt vanligare i drogsmugglingen.

TT/Kin Cheung

Och experter tror att det kan bli ett framtida problem.
3 av 4

Och experter tror att det kan bli ett framtida problem.

TT

Säpo stoppar TV4:s drönare.
4 av 4

Säpo stoppar TV4:s drönare.

Dagens Media

Dealandet med droger blir allt mer avancerat. På tisdagen kraschade en drönare lastad med tre kilo metaamfetamin vid ett köpcentrum i Mexiko.

MEXIKO. Det var utanför ett köpcentrum i Mexico, några kilometer från den amerikanska gränsen, som en drönare kraschade under tisdagen, skriver Washington Post. 

Ingen supernyhet kanske, men det här var inte vilken drönare som helst. 

Det här var en knarkdrönare, lastad med sex paket innehållandes tre kilo metaamfetamin, som kraschade. Att använda drönare till diverse olika ändamål blir allt vanligare, och de mexikanska smugglarna verkar inte sacka efter när det kommer till teknisk utveckling.

Bildkälla 

Flyger över gränsen

Polisen tror att knarket den här gången skulle förflyttas mellan olika kvarter inom landet, men det är annars inte ovanligt att drönarna används till smuggling över gränsen till USA

Metoden har några år på nacken och i somras inkom rapporter om att mexikanska drogkarteller specialbygger sina egna drönare. Forntidens tunnlar och katapulter har alltså ersatts med något modernare teknik vilket ställer till det för anti-knarkstyrkan DEA. 

– Jag kanske inte skulle kalla det en ny trend. Med den här metoden kan man bara smuggla små partier och det ger inte så mycket profit till smugglarna, säger Amy Roderick, talesperson för DEA, till KSWB‑TV enligt Washington Post. 

För tung last 

David Shirk, expert på gränspolitik, menar dock att problemet kan bli vanligare ju mer houshold det blir med drönare. 

– Det är ett potentiellt hot om det sprids, säger han. 

Den här gången lyckades knarkflygningen dock inte så bra, det blev ett magplask. Anledningen till kraschen sägs vara att lasten blev för tung, skriver Washington Post.

Bildkälla 

"Hänt" i Sverige

I Sverige har SÄPO haft problem med drönare, men av en annan anledning. Under Almedalsveckan 2013 stoppades TV4:s drönare av polisen för att garantera politikernas säkerhet.


Bildkälla: Dagens Media

Metoden verkar emellertid inte vara så vanlig när det kommer till smuggling i Sverige. 

Vill du ha en drönare?