Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Svensk journalist frisläppt efter gisslanutväxling

- 22/02/2015, 11:21 -
Joakim Medin har släppts från fängelset.
1 av 2

Joakim Medin har släppts från fängelset.

Ronahdi TV

Han greps i de kurdiska delarna av Syrien.
2 av 2

Han greps i de kurdiska delarna av Syrien.

Ronahdi TV

Under lördagskvällen släpptes journalisten Joakim Medin från en veckas fångenskap i Syrien. För att få svensken frisläppt tillfångatogs bland annat en högt uppsatt officer i den syriska armén.

Frilansjournalisten Joakim Medin befann sig för en vecka sedan i de kurdiska delarna av Syrien när han greps tillsammans med sin tolk vid en vägspärr.

– Vi var ute och gick på en gata när vi blev stoppade. De hade upprättat en vägspärr och när vi gick förbi den så blev vi tagna. Gatan hade varit lugn att gå på flera dagar tidigare, vi hade gått där förut. Det måste ha varit något som hänt som gjorde att de bestämde sig för att de ville fånga in oss. Det är flera som har sagt att jag är den första utländska journalisten som de arresterar. Det är ett ovanligt agerande det här, säger han till Expressen. 

"Fullt av smuts och blod"

För Joakim Medin väntade en veckas isolering i en nedsläckt cell. 

– Det var en pytteliten cell. I början var det underjordiskt, det var fullt av smuts och blod och det var en kall cell. Jag frös och blev förkyld, berättar han för Expressen

"Kidnappade 20 personer"

Joakim Medin uppger själv att han greps eftersom han inte tagit sig till området officiellt via den syriska regeringen. Enlig DN var anledningen till frigivandet att den kurdiska gerillan kidnappat ett tjugotal personer, däribland en högt uppsatt arméofficer, för att förhandla fram en frigivning för Joakim Medin och hans tolk. 

Nu vilar Joakim Medin ut på en säker plats innan hemresan.

Det var inte första gången Joakim Medin greps. I julas fängslades han i Turkiet efter att ha korsat gränsen mellan Syrien och Turkiet.