Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

En parasit åt hennes öga – behandlingen var rena tortyren

Hon hade ett djur i ögat
1 av 1

Jessica hade en parasit i ögat.

Faksimil Youtube

Nyheter | 24/05/2015 16:09

Det här djuret vill du helst inte bli kompis med.

Den unga kvinnan Jessica Greaney trodde att hon hade en vanlig infektion i ögat, men det var mycket värre än så. Efter en undersökning kunde läkarna ge Jessica det vidriga beskedet att hon hade en parasit som åt upp hennes öga.

Smärtsam upplevelse

Det encelliga djuret Acanthamoeba Keratitis lever på att äta andra, och nu hade den fått smak för Jessicas öga. Hon beskriver upplevelsen som väldigt smärtsam.

– Det kändes som om det var något i mitt öga, och det stängdes hela tiden, säger hon enligt BBC.

Parasiten lever i vatten, och det var också så Jessica fick in den i ögat. Extra riskabelt är det för personer som bär linser. När djuret fastnar mellan linsen och ögat har den ingenstans att ta vägen och börjar därför äta sig in i ögat.

Tortyrlik behandling

Jessica kommer att bli helt bra, men behandlingen var nästan lika fruktansvärd som parasiten. Enda sättet att bli bra är att ta ögondroppar en gång i halvtimmen, vilket innebar att hon tvingades vara vaken i fyra dygn i sträck, rena tortyren alltså.

– Även om det var väldigt jobbigt så var det värt det, eftersom jag hellre går igenom fyra dygn utan sömn än lever resten av mitt liv utan att kunna se, säger Jessica till BBC.