En parasit åt hennes öga – behandlingen var rena tortyren

Det här djuret vill du helst inte bli kompis med.


Den unga kvinnan Jessica Greaney trodde att hon hade en vanlig infektion i ögat, men det var mycket värre än så. Efter en undersökning kunde läkarna ge Jessica det vidriga beskedet att hon hade en parasit som åt upp hennes öga.

Smärtsam upplevelse

Det encelliga djuret Acanthamoeba Keratitis lever på att äta andra, och nu hade den fått smak för Jessicas öga. Hon beskriver upplevelsen som väldigt smärtsam.

– Det kändes som om det var något i mitt öga, och det stängdes hela tiden, säger hon enligt BBC.

Parasiten lever i vatten, och det var också så Jessica fick in den i ögat. Extra riskabelt är det för personer som bär linser. När djuret fastnar mellan linsen och ögat har den ingenstans att ta vägen och börjar därför äta sig in i ögat.

Tortyrlik behandling

Jessica kommer att bli helt bra, men behandlingen var nästan lika fruktansvärd som parasiten. Enda sättet att bli bra är att ta ögondroppar en gång i halvtimmen, vilket innebar att hon tvingades vara vaken i fyra dygn i sträck, rena tortyren alltså.

– Även om det var väldigt jobbigt så var det värt det, eftersom jag hellre går igenom fyra dygn utan sömn än lever resten av mitt liv utan att kunna se, säger Jessica till BBC.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Soldater varnas efter fylleri på Livgardet

Längsta svackan på Wall Street sedan oktober

Det går tungt på Wall Street. För femte handelsdagen i rad stängde New York-börsens breda index, S&P 500, på minus – ned 0,2 procent. Det är den längsta svackan sedan i oktober, enligt CNBC.

Svenske miljardärens hustru död

Julia Rausing, Tetra Pak-arvingen Hans Kristian Rausings andra fru, har avlidit efter en längre tids sjukdom, meddelar familjen i ett uttalande.

Polisen i Eskilstuna rapporterar om trafikolycka

"Kvinna till sjukhus efter trafikolycka.", skriver polisen på sin hemsida.

Folkhälsomyndigheten varnar alla äldre: "Kan i värsta fall leda till döden"

Folkhälsomyndigheten är bekymrade över att så få äldre tagit en påfyllnadsdos av sitt covid-19 vaccin i vår. Nu går de ut med en varning till de äldre, och påminner om att sjukdomen i värsta fall leda till döden.

Zimbabwe benådar över 4 000 fångar

Zimbabwes president Emmerson Mnangagwa har benådat över 4 000 fångar som en del av firandet att landet har varit självständigt i 44 år.