Torsdag 6 Maj
Stockholm

17-årig flicka flydde från IS – hjälptes av svensk volontär

1 av 6
Delal Sindy med ett av alla barn hon hjälper.
2 av 6
Delal Sindy med ett av alla barn hon hjälper. Foto: PRIVAT/FACEBOOK
Flickan flydde från IS grymheter. OBS! Personen på bilden har inget med artikeln att göra.
3 av 6
Flickan flydde från IS grymheter. OBS! Personen på bilden har inget med artikeln att göra. Foto: PRIVAT/FACEBOOK
4 av 6
Inlägget på Facebook har hyllats av tusentals.
5 av 6
Inlägget på Facebook har hyllats av tusentals. Foto: PRIVAT/FACEBOOK
– När jag stod på Shingal-berget kunde jag höra bomberna från kriget bakom mig.
6 av 6
– När jag stod på Shingal-berget kunde jag höra bomberna från kriget bakom mig. Foto: PRIVAT/FACEBOOK

"Suzan" våldtogs och piskades – men tack vare Delal har hon fått hjälp.

Kommentera (4)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Svenska Delal Sindy, 23, från Karlstad lämnade allt för att hjälpa sina medmänniskor i hemstaden Zakho i norra Kurdistan i Irak. Tack vare sitt arbete har hon hjälpt många familjer som fallit offer för IS och träffade sjuttonåriga "Suzan". Men i början vågade hon inte berätta något för Sindy, eftersom många som pratat med hjälporganisationer och journalister antingen riskerat sitt eget liv, eller livet på de som fortfarande är kvar i fångenskap.

– Hon litade inte på mig, säger Sindy till Nyheter24.

Men när de sågs för fjärde eller femte gången berättade sjuttonåringen sin historia. Hon såldes till en IS-soldat efter att de attackerat byn hon bodde i. Sista gången "Suzan" såg sin mamma var när hon och hennes 10-åriga syster blev sålda.

Våldtogs och piskades

Efter att familjen splittrats hamnade hon hos en IS-soldat från Tjejenien. Hans vakter våldtog "Suzan" minst fem gånger om dagen. De tvingade henne säga verser från Koranen under tiden de våldtog henne, annars piskade de henne. En gång brände de hennes lår med kokhett vatten för att hon vägrade. Efter det vågade hon inte säga ifrån igen.

I en eldstrid med kurdiska soldater såg "Suzan" sin chans och flydde. Efter tre dagar kom hon till berget Shingal där kurdiska soldater hjälpte henne.

"Dom andra tjejerna sprang tillbaka för dom var rädda, en annan tjej som försökt rymma fick sina ben avhuggna. Men jag fortsatte. Jag förstår inte varför jag rymde, jag har ingenting kvar. Jag önskar att de hade dödat mig istället", berättade "Suzan" för Sindy.


Delal Sindy med barn hon hjälpt. Foto: Privat/Facebook.

Flydde från släkten

"Suzan" hamnade till slut hos sin farbror, men blev tvungen att fly från honom också eftersom han hotade att döda henne om han fick veta att IS hade gjort något med henne. Gravid i tredje månaden fick "Suzan" gömma sig igen, och hon blev självmordsbenägen.

Men tack vare Delal Sindys hjälp fick hon tillbaka hoppet om livet och i morse ringde hon Sindy för att berätta att både mamman och lillasystern också klarat sig undan IS. Och inlägget med berättelsen har fått stöd av tusentals, något som gjorde "Suzan" förvånad.

– Hon förstod inte varför först. Men sedan började hon gråta och blev jätteglad, hon trodde inte att någon brydde sig, säger Delal Sindy.

Samlat in tjugotusen

Delal Sindy gör verkligen allt för de flyktingar hon möter och hjälper till med allt från mat och kläder till läkarbesök. Snart ska "Suzan" göra abort, eftersom hon blev gravid efter de fruktansvärda våldtäkterna. Tack vare inlägget har runt 20 000 kronor samlats in. Och all stöd behövs, för det finns många som "Suzan".

– Jag träffar dem varje dag. Det finns kanske hundra i varje flyktingläger, säger Sindy till Nyheter24.

Se hela inlägget nedan:

Den här veckan har jag hjälpt ett par minderåriga flickor som flytt från Islamiska Staten den senaste månaden.Två av dom...

Posted by Delal Sindy on den 25 maj 2015

Kommentera (4)
Kopiera länk
Dela