Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Därför får rökare över hundra miljarder

- 02/06/2015, 08:03
Stämmer företagen.
1 av 4

Stämmer företagen.

Ap / TT

För att de inte känt till hälsoriskerna.
2 av 4

För att de inte känt till hälsoriskerna.

TT NYHETSBYRÅN

Går 50 år tillbaka i tiden.
3 av 4

Går 50 år tillbaka i tiden.

Ap / TT

Stämningen är å en miljon personers vägnar.
4 av 4

Stämningen är å en miljon personers vägnar.

TT NYHETSBYRÅN

Stämmer flera stora företag.

I dagarna har ett mål som fått många att höja på ögonbrynen avgjorts i Kanada, enligt tidningen The Globe and Mail. En domare i Quebec har efter en stämning beslutat att tre stora cigarettbolag ska betala 15 miljarder kanadensiska dollar till rökare, det vill säga omkring 103 miljarder kronor.


Bildkälla: TT Bild

Anledningen? Rökarna visste inte om att rökning var skadligt och potentiellt dödande.

– Dessa tre företag ljög för sina kunder i 50 år och kränkte deras rätt till liv, säger Andre Lesperance, en av försvararna.

Stämningarna lämnades in för 17 år sedan, 1998, och innefattar över en miljon rökande personer. Turerna kring stämningen är många och omständigheterna har ändrats ett antal gånger i vad som beskrivs vara det största stämningsmålet i landets historia, enligt The Globe and Mail.

I det 276 sidor långa beslutet skriver domare Brian Riordan bland annat:

"Genom att inte informera hälsomyndigheter eller allmänheten om vad de visste tjänade de här företagen på sina kunders hälsas bekostnad".