Bomber dödade flera på enormt valmöte

Läs intervjun med svenska Ellen, som var på plats på mötet.


Under ett valmöte i den turkiska staden Diyarbaki small det tidigare idag två bomber som dödade flera människor skriver BBC. Mötet hölls för det pro-kurdiska partiet HDP, som har stort stöd i den kurddominerade staden. På mötet slöt enligt uppgifter närmare 500 000 personer upp, och de kom för att lyssna på tal från partiets ledare.

Svenska på plats

Nyheter24 har pratat med Ellen Gustafsson från Ung Vänster, som var på plats på mötet när bomberna exploderade.

– Det var mycket glädje först under mötet. Människor sjöng, dansade och kramade varandra. Det var mycket fredligt, säger hon till Nyheter24.

Men så helt plötsligt small det en bomb en bit bort från där Ellen stod. Hon beskriver att hon blev orolig, men att alla omkring henne var så vana med sådant att de knappt reagerade. Men det skulle komma ännu en bomb, den här mycket kraftigare, och också närmare Ellen.

– Den var nära oss, och den gjorde mycket ont. Det var en stor smärta i hela kroppen.


Bildkälla: Facebook.

Polis sköt tårgas

Trots bomberna stod partiets ledare kvar på scen och uppmanade till lugn. Enligt Ellen försökte de lugna ner människorna, och sa att panik och bråk är precis vad polisen och regeringen vill ha. Efter bomberna blev det ändå oroligt, och polisen sköt en massa tårgas mot folkmassan, för att tvinga dem att fly, berättar Ellen.

– Polisen vill skapa panik, det är därför de attackerar.

Flera döda

Enligt BBC har minst två personer dött av bomberna, och över 100 är skadade, men enligt flera som Ellen har pratat med är det minst fyra stycken som har förlorat livet. En tragedi både för de som drabbats och för demokratin. Hur bomberna kommer påverka valet är så klart fortfarande svårt att säga.

Om HDP kommer in i det turkiska parlamentet, vilket kräver 10 procent av rösterna, kan de utgöra ett hot mot regeringspartiet. Ännu har ingen officiell förklaring till bomberna kommit, men saken ska utredas så snabbt som möjligt skriver BBC.

Här kan du se Ellens film kort efter bomberna:


Val
/
/
/
HDP
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!