Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

​Islänningarnas krav: Ta emot fler flyktingar

- 01/09/2015, 15:01
Islänningarna kräver att man ska emot fler flyktingar.
1 av 2

Islänningarna kräver att man ska emot fler flyktingar.

Ap/TT Bild

Reykjavik
2 av 2

Reykjavik

TT NYHETSBYRÅN

Islänningarna tycker att Island tar emot för lite flyktingar.

ISLAND. Under 2015 och 2016 ska Island ta emot 50 flyktingar från Syrien. Men det är alldeles för få menar tusentals islänningar. De har gått med i Facebookgruppen ”Kära Eygló Harðar, Syrien kallar” som Bryndis Bjorgvinsdottir skapat. Detta för att ställa krav på social- och bostadsministern som heter just Eygló Harðardóttir och regeringen, skriver Aftonbladet.

Nu har gruppen 11 000 medlemmar, vilket är cirka 3,4 procent av landets befolkning. Och många skriver att de vill hjälpa till och erbjuder husrum och flygbiljetter.

– Alla barn förtjänar att sova i fred på natten. Jag mår inte bra när jag sover i rena, vita sängkläder och vet att andra sover på trottoarer, skriver en kvinna i gruppen.

Men i en intervju med Iceland Review så säger Islands premiärminister Sigmundur Davíð Gunnlaugsson att önskemålet på att Island ska ta emot 5 000 personer inte är realistiskt. Samtidigt säger han att han ska tillsätta en kommitté för att utreda vad Island kan göra åt internationella flyktingkrisen – då det verkar vara en viktig fråga för befolkningen.

– Jag tror att det finns en enighet kring att vi bör göra mer för att möta problemen, vi måste bara hitta det bästa sättet att göra det, säger han enligtAftonbladet.