1 av 2
- Foto: AP
2 av 2
- Foto: Ap / TT

Förvånad över att flyktingar har smartphones? Då är du en idiot

Att vara flykting är inte nödvändigtvis samma sak som att vara fattig.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

"Flyktingar från Syrien är inte alls fattiga – de har ju smartphones!"

Ungefär så lyder många fördomsfulla kommentarer om flyktingkrisen som pågår. Men hur förvånande är det egentligen att flyktingar från Syrien äger smartphones?

Syrien är inte ett rikt land och inte heller ett fattigt. Enligt världsbanken rankas Syrien som ett "lägre medelinkomst-land". Och enligt CIA world factbooks undersökning från 2014 äger 87 av 100 en mobiltelefon i Syrien. Och i Sverige äger omkring nio av tio personer en smartphone.

Men bortsett ifrån det så är det väldigt viktigt att komma ihåg att man inte behöver vara fattig eller ekonomisk flykting när man flyr ifrån krig, skriver Independent.


TT

Motståndare tänker kanske då: "Ja men varför har de smartphones och inte en gammal Nokia?"

Tänk dig att du är tvungen att ge upp många av dina ägodelar och leva på existensminimum under ett år. Efter att du köpt mat, och andra nödvändigheter, om det finns pengar över, skulle inte en mobil stå högst på din lista av kommande inköp då?

Särskilt om du ska fly från krig, vad kan vara mer användbart än en smartphone? Faktum är att en smartphone med kamera och hela rubbet idag kan köpas för under 200 kronor.

Så nej, att flyktingar har smartphones är inte särskilt chockerande. Man behöver inte vara fattig för att bombas av en terrorarmé eller de som styr i ens eget land.

/
/