1 av 2
- Foto: AP
2 av 2
- Foto: Ap / TT

Förvånad över att flyktingar har smartphones? Då är du en idiot

Att vara flykting är inte nödvändigtvis samma sak som att vara fattig.


"Flyktingar från Syrien är inte alls fattiga – de har ju smartphones!"

Ungefär så lyder många fördomsfulla kommentarer om flyktingkrisen som pågår. Men hur förvånande är det egentligen att flyktingar från Syrien äger smartphones?

Syrien är inte ett rikt land och inte heller ett fattigt. Enligt världsbanken rankas Syrien som ett "lägre medelinkomst-land". Och enligt CIA world factbooks undersökning från 2014 äger 87 av 100 en mobiltelefon i Syrien. Och i Sverige äger omkring nio av tio personer en smartphone.

Men bortsett ifrån det så är det väldigt viktigt att komma ihåg att man inte behöver vara fattig eller ekonomisk flykting när man flyr ifrån krig, skriver Independent.


TT

Motståndare tänker kanske då: "Ja men varför har de smartphones och inte en gammal Nokia?"

Tänk dig att du är tvungen att ge upp många av dina ägodelar och leva på existensminimum under ett år. Efter att du köpt mat, och andra nödvändigheter, om det finns pengar över, skulle inte en mobil stå högst på din lista av kommande inköp då?

Särskilt om du ska fly från krig, vad kan vara mer användbart än en smartphone? Faktum är att en smartphone med kamera och hela rubbet idag kan köpas för under 200 kronor.

Så nej, att flyktingar har smartphones är inte särskilt chockerande. Man behöver inte vara fattig för att bombas av en terrorarmé eller de som styr i ens eget land.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen i Växjö rapporterar om trafikolycka

Expert: Ålderskrav stoppar inte riskfylld hudvård

Efter en uppmärksammad debatt om ökad användning av avancerad hudvård bland barn har flera företag infört åldersgränser. Det kan sända en viktig signal – men är inte hela lösningen, säger Elmira Tavoosi på Läkemedelsverket.

Bråttom att deklarera för att få pengar i april

Rekordstora summor i årets skatteåterbäring leder till att många deklarerar snabbare än normalt. Och nu börjar det bli hög tid att godkänna deklarationen för den som vill ha sina pengar snabbt – då är sista dagen nämligen 3 april.

Två gripna för mordförsök i Bredäng

1 timme sedan
En man fördes allvarligt skadad till sjukhus med ambulans efter ett grovt våldsbrott i Bredäng i södra Stockholm under natten till långfredagen, rapporterar Expressen.

Norrmän hamstrar ägg i Sverige

1 timme sedan
Det råder äggbrist i Norge – och många korsar därför gränsen för att ladda upp inför påsken. De frågar direkt när de kommer in: "Har ni ägg?", säger Patrik Zäll, butikschef för Nordby Supermarket.

Så kan kriget fortsätta trots fördömanden

1 timme sedan
Världssamfundet har satt ned foten om en vapenvila, åtminstone på pappret. Säkerhetsrådets krav lämnar tolkningsutrymme och har åsidosatts förr. Israel fortsätter att bomba Gazaremsan.