Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Den svarta pricken i handen visar en otroligt viktig sak

- 22/09/2015, 23:43 -
Viktigt tecken som visar att man blir utsatt för våld i hemmet – utan att säga något.
1 av 2

Viktigt tecken som visar att man blir utsatt för våld i hemmet – utan att säga något.

Faksimil Facebook

Syftet är att utsatta kvinnor ska kunna få hjälp.
2 av 2

Syftet är att utsatta kvinnor ska kunna få hjälp.

TT Bild

Tecknet kan göra stor skillnad.

I höstas startades "Black Dot Campaign", en kampanj som hade syftet att uppmärksamma våld mot kvinnor i nära relationer, vilket Huffington Post rapporterade om.

Kanske har du själv sett en handflata med en ditmålad svart prick i dina sociala medier och undrat över vad den betyder.

Den svarta pricken i handen ska vara en signal för att kunna visa andra att man behöver hjälp, utan att man behöver säga ett ord – den ska fungera som ett brådskande meddelande till myndigheter, släktingar och vänner.

Meningen med kampanjen var helt enkelt att möjliggöra det för utsatta kvinnor att få hjälp.

På bara några dagar nådde kampanjen ut till cirka fem miljoner, enligt grundarna. Men den möttes också av kritik – att tecknet är offentligt innebär en risk, speciellt om förövaren känner till betydelsen.

– Tanken var att offer ska kunna göra något i hemlighet, och att det nu har blivit offentligt förutsätter att förövare inte kontrollerar Facebook eller ser på nyheterna, sa Kim Gandy som är VD och för nationella nätverket End Domestic Violence i ett mejl till Huffington Post.

Samtidigt har kampanjen gjort det möjligt för flera kvinnor att berätta om det de utsätts för och initiativet har hyllats. Till exempel så berättade en en gravid kvinna att hon kände sig stärkt av kampanjen. Den fick henne att våga berätta att hon var misshandlad av sin pojkvän – då han gick iväg en stund när de var på ett sjukhusbesök.

Hon tog en penna ur sjukvårdpersonalens ficka och skrev: "Hjälp mig".

– Jag är nu säker någon annanstans tack vare sjukvårdspersonalen och svarta-prick kampanjen, skriver hon i ett Facebookinlägg enligt Huffington Post.