Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Hon lämnade sin bebis på förskolan för första gången – två timmar senare dog han

- 17/11/2015, 18:26 -

Hennes bebis blev bara tre månader gammal. Nu kämpar hon för mammors rätt att stanna hemma med sina barn.

Amber Scorah lämnade sin tre månader gamla bebis Karl på förskolan för första gången. Och han dog efter bara två och en halv timme, skriver Amber själv i ett inlägg i NY Times.

När Amber motvilligt var tvungen att återvända till jobbet efter mammaledigheten letade hon efter en förskola med gott betyg som låg i närheten av hennes kontor.

När hon sedan skulle hälsa på sonen första dagen på förskolan för att mata honom på lunchen, låg han medvetslös på ett skötbord.

– Jag var förväntansfull till att få plocka upp min son, känna på hans knubbiga kinder, se hans ansikte lysa upp av att se sin mamma. Men i stället fann jag honom medvetslös på skötbordet. Hans läppar och området runt munnen var blå, och dagvårdsägaren utförde HLR på honom, felaktigt, skriver Amber i en insändare i NY Times.


Och än i dag vet rättsläkarna inte orsaken till hur Karl dog. Personalen hade lagt märke till att Karl sparkat med benen och nämnt det för chefen, som sagt att det är vanligt att bebisar sparkar i sömnen. De hade därför struntat i att kolla till honom en extra gång, och 20 minuter senare var han död.

– Vad den här artikeln handlar om är att mina barn dog i vården av en främling, när han borde ha varit med mig. Vår kultur krävde det.

Nu har Amber startat en kampanj för betald föräldraledighet så att föräldrar ska kunna stanna hemma med sina barn när de är i så sårbar ålder, skriver hon.

– En mamma ska aldrig behöva lämna sin tre månader gamla bebis barn med en främling det inte kännas rätt för henne.