Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Frankrike kan kärnvapenbomba IS

- 17/11/2015, 15:16 -
1 av 4

TT Bild

Amerikanska missiler påväg mot IS.
2 av 4

Amerikanska missiler påväg mot IS.

Twitter

Terrororganisationen Islamiska staten har tagit på sig dåden.
3 av 4

Terrororganisationen Islamiska staten har tagit på sig dåden.

TT

4 av 4

TT Bild

Frankrikes president François Hollande måste slå tillbaka mot IS snabbt efter attackerna i Paris – och en kärnvapenattack är inte utesluten menar en expert.

François Hollande har tidigare sagt att landet nu är “i krig” mot IS, och man har utökat sina flygattacker mot terrororganisationen i Syrien.

Men dessa attacker räcker inte.

– Alla vet att det inte räcker. Man kan straffa med flyg, men man kan inte vinna ett krig enbart med flygangrepp, säger Lars Wedin, forskningsledare vid Institut Français d’Analyse Stratégique i Paris, med bakgrund på Försvarshögskolan och som sjöofficer till Aftonbladet.

Det skulle kunna leda till att man använder sig av kärnvapen.

– Det som talar för: kärnvapen tar 20 procent av försvarsbudgeten. Man är i krig. IS har attackerat ett vitalt franskt intresse, dess befolkning, vilket är vad kärnvapnen är skapade för att skydda. Det mesta talar emot, men det är en möjlighet, säger Wedin.

En markoffensiv mot IS tror han inte är aktuell. Wedin tror också att ett samarbete med Ryssland inte är omöjligt.

– Jag tror att man kommer samarbeta med Ryssland. Det innebär att man måste byta politik när det gäller Bashar al-Assad i Syrien. Nu kanske man måste välja mellan två onda saker. Jag tror på en kompromiss, säger han till Aftonbladet.