Mark Zuckerbergs gåva – är den för bra för att vara sann?

Hela världen hyllade Facebooks vd Mark Zuckerberg och hans fru Priscilla Chan när de lovade att skänka 99 procent av sina aktier till välgörenhet. Problemet: pengarna går till Zuckerbergs egna projekt och han tjänar på affären.


När Mark Zuckerberg berättade att han skulle ge bort 99 procent av sina Facebook-aktier under sin livstid blev han och hans fru Priscilla Chan hyllade över hela världen. Sammanlagt värda 45 miljarder dollar, eller cirka 390 miljarder svenska kronor. Meningen var att göra världen till en bättre plats för nästa generation. Inräknat deras nyfödda barn Max.

Och visst blir det bättre för nästa generation. I alla fall för Max. Även om det är sant att pengarna går till välgörenhet så går den inte till vilken välgörenhet som helst. Utan Chan Zuckerberg Initiative LLC som är en välgörenhet som, vilket ni säkert gissat, drivs av Mark och hans fru. Det här innebär då att genom detta kan Mark ha kontroll över Facebook i framtiden.

Det betyder att när han flyttar över sina Facebook-aktier så behöver han inte betala skatt enligt amerikansk lag. Det är ju också så att den här välgörenheten mycket troligt överlever Zuckerberg själv – vilket innebär att Max och övriga eventuella syskon får en del av kakan. Utan att behöva betala skatt. Eftersom organisationen heller inte är enbart en välgörenhetsorganisation behöver inte samtliga pengar gå till just välgörenhet. Även om stora delar visst kommer gå just till bra saker, rapporterar says.com.

Det lät lite för bra för att vara helt sant alltså...

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!