Tisdag 28 Sep
Stockholm

Finland ska ge lön till alla medborgare – även om man inte har jobb

Finland vill betala ut pengar till alla medborgare.
1 av 2
Finland vill betala ut pengar till alla medborgare. Foto: TT Bild
Men förslaget ses även om orättvist – vissa kan komma att missgynnas.
2 av 2
Men förslaget ses även om orättvist – vissa kan komma att missgynnas. Foto: TT Bild

Finska regeringen vill börja betala ut en lön till sina medborgare. Och absolut alla kommer att ha rätt till den.

Kommentera (11)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Skulle du tycka att det var najs att få lön utan att behöva jobba? Då gillar du nog det här förslaget från den nya finska liberala regeringen.

De håller nämligen på att utarbeta en plan för att kunna införa en nationell grundinkomst. Grundinkomsten kommer att ligga på 7400 kronor, och alla medborgare kommer att ha rätt till den, skriver Quartz. Man kommer helt enkelt få betalt för att vara finländare.

– För mig så innebär en basinkomst att man förenklar det sociala skyddsnätet, säger premiärministern Juha Sipilä till Quartz.

Bildkälla: TT Bild

Hur exakt det här förslaget kommer att se ut kommer vi inte veta förrän år 2016. Men redan nu kan man säga att man planerar att alla bidrag kommer att dras in för att kunna finansera medborgarlönen.

En anledning till förslaget är arbetslösheten i Finland, den är hög. Just nu leder ett tillfälligt jobb till lägre socialbidrag – man kan helt enkelt förlora pengar. Med en grundinkomst så skulle det vara möjligt för människor att ta lågavlönade jobb, man har ju då två slags inkomster.

Men som med allt som låter för bra för att vara sant så finns det såklart nackdelar med förslaget. En av nackdelarna är att det kan bli orättvist. Vissa människor kommer att gynnas mer än andra. Till exempel kan de som levt på bostads- och sjukbidrag kan få flera tusen mindre i månaden – eftersom att bidragen dras in.

Tycker du att det borde finnas medborgarlön i Sverige?
Tack för din röst!
Kommentera (11)
Kopiera länk
Dela