Fläsktvång på danska förskolor – för att främja dansk kultur

- 19/01/2016, 08:54
Nu är det slut med tramset på danska förskolor. Fläsk åt alla!
1 av 2

Nu är det slut med tramset på danska förskolor. Fläsk åt alla!

tt bild

Fläsk.
2 av 2

Fläsk.

tt bild

Mat är viktigt för våra danska grannar. Väldigt viktigt. Nu har en kommun i Danmark beslutat att tvinga förskolorna att servera fläsk.

Efter en långt het debatt som pågått i flera månader är det nu klart – kommunen Randers i vårt alltid så nyttiga grannland Danmark tvingas nu servera fläskkött på sina förskolor.

Och det är inte helt oväntat högerpopulistiska Dansk Folkeparti som ligger bakom det köttiga förslaget, som gick igenom i Randers kommunfullmäktige igår.

Debatten blossade upp efter att en förskola i kommunen helt enkelt slutat servera fläskkött, eftersom så pass många barn kom från muslimska familjer.

I förslaget står det att ”den danska matkulturen måste vara en del av våra kommunala institutioner” enligt DR.

– Kritikerna inom kommunfullmäktige kom som väntat med burop, eftersom de inte förstod att det inte handlar om trycka ner köttbullar i halsen på alla som inte vill ha det. Vi vill bara se till att danskarna som önskar att göra det i framtiden kan få fläsk i de kommunala institutionerna, säger Dansk Folkepartis Frank Nørgaard till BT.

Dock är det det oklart exakt hur den nya lagen ska verkställas, vad som händer med barn som inte vill äta fläsk, eller om Tuborg och Gammeldansk också kommer att ingå i förskolornas diet.

Är det här ett bra förslag?