Nu är det slut med tramset på danska förskolor. Fläsk åt alla!
1 av 2
Nu är det slut med tramset på danska förskolor. Fläsk åt alla! - Foto: tt bild
Fläsk.
2 av 2
Fläsk. - Foto: tt bild

Fläsktvång på danska förskolor – för att främja dansk kultur

Mat är viktigt för våra danska grannar. Väldigt viktigt. Nu har en kommun i Danmark beslutat att tvinga förskolorna att servera fläsk.


Efter en långt het debatt som pågått i flera månader är det nu klart – kommunen Randers i vårt alltid så nyttiga grannland Danmark tvingas nu servera fläskkött på sina förskolor.

Och det är inte helt oväntat högerpopulistiska Dansk Folkeparti som ligger bakom det köttiga förslaget, som gick igenom i Randers kommunfullmäktige igår.

Debatten blossade upp efter att en förskola i kommunen helt enkelt slutat servera fläskkött, eftersom så pass många barn kom från muslimska familjer.

I förslaget står det att ”den danska matkulturen måste vara en del av våra kommunala institutioner” enligt DR.

– Kritikerna inom kommunfullmäktige kom som väntat med burop, eftersom de inte förstod att det inte handlar om trycka ner köttbullar i halsen på alla som inte vill ha det. Vi vill bara se till att danskarna som önskar att göra det i framtiden kan få fläsk i de kommunala institutionerna, säger Dansk Folkepartis Frank Nørgaard till BT.

Dock är det det oklart exakt hur den nya lagen ska verkställas, vad som händer med barn som inte vill äta fläsk, eller om Tuborg och Gammeldansk också kommer att ingå i förskolornas diet.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är det här ett bra förslag?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Våldtog sovande kvinna – döms till fängelse

Juryn till Trumps rättegång utsedd

En jury bestående av tolv ordinarie ledamöter och sex ersättare har utsetts i rättegången mot expresident Donald Trump i New York.

Tände eld på sig själv under Trumpmål

En person har tänt eld på sig själv utanför domstolen i New York där juryn i målet mot expresident Donald Trump just valts ut, bekräftar en talesperson för New York-polisen.

Marinchefen vill se dubblerad förmåga

Regeringen har lovat att Sverige ska bidra med unika förmågor i Nato. Men marinchef Ewa Skoog Haslum är rädd att politikerna försummar marinen. Jag är orolig att man inte förstår varför vi behöver ha en stark marin, säger hon.

Telenors svar på kundernas kritik: "Beklagar"

1 timme sedan
Telenor är en av Sveriges stora telekomjättar. I en video på Facebook marknadsför de en ny tjänst, som minst sagt får en del kunder att reagera. Nu bemöter de kritiken.

Kina skickar pandor till San Francisco

1 timme sedan
Kinas "pandadiplomati" fortsätter – nu blir San Francisco en i raden av amerikanska städer som tar emot pandor från landet.