Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Eagles of Death Metal återvänder till Paris för känslosam spelning

- 16/02/2016, 14:17
1 av 2

Vilhelm Stokstad/TT

2 av 2

Vilhelm Stokstad/TT

Rockgruppen Eagles of Death Metal återvänder till Paris för att få ett avslut på kvällen då 89 människor kallblodigt sköts ihjäl på deras konsert på Bataclan.

Under flera dagar har fransk polis jobbat med att säkra konsertsalen Olympia i centrala Paris där hundratals överlevande, anhöriga och politiker blivit inbjudna till spelningen med den amerikanska rockgruppen.

Stora områden har spärrats av och enligt medier kommer åskådare att behöva passera minst två säkerhetskontroller innan de kan inta sina platser.

"Modigt att komma"

Eagles of Death Metal beslutade direkt efter terrordåden att de skulle spela igen i Paris. Och kvällens konsert kommer att bli allt annat än en vanlig show.

– Många av dem som var på Bataclan kommer, sade Jesse Hughes, frontmannen i Eagles of Death Metal när TT träffade honom inför bandets spelning i Stockholm i lördags.

– Och det är modigt av dem. Det är inte modigt att gå upp på en scen och göra det som du älskar, jag tycker att det är modigt att ta ett tåg ensam för att gå på en rockkonsert med tanke på att förra gången de var där så var det ett blodbad.

TT: Hur tror du det kommer att kännas på den spelningen?

– Grabbarna och jag har sagt att vi ska hålla koll på varandra. Det är den enda gången som jag verkligen inte kan förutsäga vad som kommer att hända när jag går ut på scenen. Jag kanske går i bitar.

Kritik mot regeringen

Åtgärderna kring spelningen speglar ett nytt sorts Frankrike som inte är lika välkommet av alla. Många fransmän säger sig bara se början av hur dåden i november påverkat samhället och ett starkt motstånd har börjat växa fram mot hur regeringen valt att bekämpa terrorism på hemmaplan.

Under dagen väntas underhuset godkänna regeringens förslag att förlänga landets undantagstillstånd med ytterligare tre månader som en del av det nya "kriget" mot terrorismen. Åtgärden har fått såväl FN som många fransmän att se rött då demonstrations- och samlingsförbud anses vara odemokratiskt.

President François Hollandes regering är också i färd med att bana väg för att kunna upphäva det franska medborgarskapet för människor som döms för terrorbrott och som innehar dubbla nationaliteter. Många anser att en sådan lagförändring kommer att skapa en splittring där det görs skillnad mellan ”riktiga” och inflyttade fransmän.

Lyssnar du på Eagles of Death Metal?