Onsdag 4 Aug
Stockholm

Breivik stämmer norska staten – tycker att han är "offer för grym behandling"

Nu har spekulationer om informationen dragits igång.
1 av 3
Nu har spekulationer om informationen dragits igång. Foto: AP/TT Bild
Stoppades med vapen i Tyskland två år innan attentatet.
2 av 3
Stoppades med vapen i Tyskland två år innan attentatet. Foto: Ap
Tyska myndigheterna sa inget till norska polisen.
3 av 3
Tyska myndigheterna sa inget till norska polisen. Foto: tt bild

Brevik är inte nöjd med sin tid i fängelset.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Massmördaren Anders Breivik tycker inte att livet är så lätt just nu. Han hävdar att hans tid i fängelse är "kränkande mot hans mänskliga rättigheter" och stämmer därför den norska staten.

Breivik som dödade 77 personer sommaren 2011 hävdar att han är "ett offer för grym och omänsklig behandling" på Skienfängelset, skriver Daily Mail.

Men norska statens juridiska kontor i civilrättsliga processer skriver i ett utlåtande till Oslos tingsrätt att de inte håller med Breivik i hans kritik.

– Det finns inga bevis för att käranden har fysiska eller psykiska problem till följd av fängelseförhållandena.

Som det är just nu får han röra sig fritt mellan tre olika celler – en är till för motion, en är till för att studera och en är till för att sova i. Dessutom har han tillgång till en dator utan internet samt en egen tv och Playstation. Och inte nog med det, på sin fritid kan han promenera på utegården, och han kan laga sin egen mat och tvätta sina kläder om han så önskar.

Breiviks fall kommer att tas upp på Skien om två veckor. I ett domstolsdokument framgår det att Breiviks advokat säger att Breivik bara har haft kontakt med yrkesverksamma som fängelsepersonal och hans mamma när hon väl levde.

– Enligt den information som finns tillgänglig, hade Breivik och hans mamma bara fem minuter tillsammans när de kunde krama varandra, framgår det i domstolsdokumenten.

I dokumentet framgår det också att Breiviks mejl övervakas på så sätt att han känner att han inte kan skapa relationer med hjälp av bokstäverna. Breivik anser att detta är ett brott mot "hans rätt till respekt för sitt privatliv och sin korrespondens".

Men den norska staten håller inte med om att det är ett brott att kontrollera fångarnas korrespondens, i och med att det kan avslöja planering av brott, skriver Daily Mail.

Det var år 2012 som Breivik dömdes till 21 års fängelse. Fängelsestraffet kan komma att förlängas om han fortfarande uppfattas som ett hot.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela