Onsdag 23 Jun
Stockholm

Egyptens parlament vill förbjuda niqab på offentliga platser

Egyptien håller på och utarbetar en lag som förbjuder kvinnor att bära niqab på offentliga platser och institutioner.
1 av 3
Egyptien håller på och utarbetar en lag som förbjuder kvinnor att bära niqab på offentliga platser och institutioner. Foto: TT Bild
Just nu finns redan förbudet på flera ställen.
2 av 3
Just nu finns redan förbudet på flera ställen. Foto: TT Bild
Niqab är när man täcker hela ansiktet utom ögonen.
3 av 3
Niqab är när man täcker hela ansiktet utom ögonen. Foto: TT Bild

De håller på att utarbeta en lag om förbud.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Det egyptiska parlamentet håller på att utarbeta en lag som förbjuder kvinnor att bära niqab – alltså att man täcker hela ansiktet utom ögonen. Förbudet ska gälla på offentliga platser och institutioner skriver The Independent.

Amna Nosseir som är professor i jämförande rättsvetenskap vid Al-Azhar universitetet, har stöttat beslutet. Hon säger att niqab inte är ett krav inom islam och att den i själva verket inte har något icke-muslimskt ursprung. Det är snarare så att man förespråkar blygsamma kläder och täckt hår – men inte att ansiktet täcks.

Förbud mot bärande av niqab har dock uppstått på olika ställen i landet under de senaste åren. I februari förbjöd Kairo universitetet sjuksköterskor och läkare från att bära niqab på medicinska skolor och på undervisningssjukhus. Argumentet till förbudet var att man "skulle skydda patienters rättigheter och intressen".

Och i september förra året så förbjöds också lärare att bära niqab på universitet efter klagomål från elever. Detta på grund av att kommunikationen blev lidande, skriver The Independent.

Kommentera
Kopiera länk
Dela