Mängder av IS-medlemmar avslöjade i dokument.
1 av 2
Mängder av IS-medlemmar avslöjade i dokument. - Foto: TT / SKY NEWS
De ska ha stulits från en chef av säkerhet för IS.
2 av 2
De ska ha stulits från en chef av säkerhet för IS. - Foto: TT Nyhetsbyrån

Massivt IS-register har blivit offentligt – över 22 000 terrorister namngivna

Tusentals dokument innehåller 22 000 namn med telefonnummer och kontakter till medlemmarna.


Brittiska tv-kanalen Sky News har kommit över ett gigantiskt register över misstänkta terrorister länkade till IS. 22 000 jihadister ska finnas i dokumenten och pappren misstänks komma från när personerna gått med i terrororganisationen. Det finns personer som är kända sedan tidigare i dokumenten.

Enligt Sky News är de flesta av jihadisterna sedan tidigare okända personer. Männen kommer från Storbritannien, norra Europa, USA, Kanada samt fler länder runt om i Mellanöstern.

Många som nämns i dokumenten har enligt Sky News anslutit sig till IS via Jemen, Sudan, Tunisien, Libyen, Pakistan och Afghanistan. Många gånger har de stridit i Syrien för att sedan återvända till sitt hemland och sedan tillbaks till sina hemländer igen.

Ett av dokumenten är extra intressant då det är märkt "martyrer". Det är personer som ska vara villiga att utföra självmordsattacker. Flera av telefonnumren som är nämnda ska vara aktiva och man misstänker att många fortfarande används.

Sky News ska ha fått dokumenten på ett USB-minne som stulits från chefen för IS interna säkerhetspolis. Han har därmed misslyckats med kalifatets order att skydda organisationens hemligheter.

Mannen som stal uppgifterna ska vara en soldat från Fria syriska armén och ska ha tillhört IS under en period. Han har nu tappat tron på terrorsekten helt, skriver Aftonbladet.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Priset sänks på bensin och diesel – så billigt blir det

Ukraina: Åtta döda i nattens attacker

Minst åtta människor rapporteras ha dödats och ett tjugotal skadats i nattens ryska attacker mot Ukraina. De riktades i huvudsak mot regionen Dnipropetrovsk, enligt inrikesdepartementet i Kiev.

Högsta antalet viltolyckor på tio år

1 timme sedan
Totalt inrapporterades 64 792 viltolyckor i fjol, att jämföra med 61 999 året innan. Det är det högsta antalet viltolyckor på de svenska vägarna på tio år.

Geely dumpar Volvo-aktier – kursen faller

1 timme sedan
AB Volvos aktie faller med 4,5 procent sedan kinesiska Zhejiang Geely Holding meddelat att man sålt av hela sitt innehav av B-aktier i AB Volvo för drygt 14 miljarder kronor.

Bättre än väntat från Avanza

1 timme sedan
Nätbanken Avanza redovisar ett rörelseresultat på 647 miljoner kronor för det första kvartalet. Det kan jämföras med vinsten på 579 miljoner kronor för det första kvartalet 2023. Det var bättre än väntat, enligt analytikernas prognoser.

Totalstopp i trafiken – frontalkrock mellan två bilar på länsväg 153

1 timme sedan
"På länsväg 153, öster om Ätran, har en trafikolycka inträffat.", skriver polisen på sin hemsida.