Torsdag 24 Jun
Stockholm

Massivt IS-register har blivit offentligt – över 22 000 terrorister namngivna

Mängder av IS-medlemmar avslöjade i dokument.
1 av 3
Mängder av IS-medlemmar avslöjade i dokument. Foto: TT / SKY NEWS
En del av dokumenten.
2 av 3
En del av dokumenten. Foto: SKY NEWS
De ska ha stulits från en chef av säkerhet för IS.
3 av 3
De ska ha stulits från en chef av säkerhet för IS. Foto: TT Nyhetsbyrån

Tusentals dokument innehåller 22 000 namn med telefonnummer och kontakter till medlemmarna.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Brittiska tv-kanalen Sky News har kommit över ett gigantiskt register över misstänkta terrorister länkade till IS. 22 000 jihadister ska finnas i dokumenten och pappren misstänks komma från när personerna gått med i terrororganisationen. Det finns personer som är kända sedan tidigare i dokumenten.

Enligt Sky News är de flesta av jihadisterna sedan tidigare okända personer. Männen kommer från Storbritannien, norra Europa, USA, Kanada samt fler länder runt om i Mellanöstern.

Många som nämns i dokumenten har enligt Sky News anslutit sig till IS via Jemen, Sudan, Tunisien, Libyen, Pakistan och Afghanistan. Många gånger har de stridit i Syrien för att sedan återvända till sitt hemland och sedan tillbaks till sina hemländer igen.

Ett av dokumenten är extra intressant då det är märkt "martyrer". Det är personer som ska vara villiga att utföra självmordsattacker. Flera av telefonnumren som är nämnda ska vara aktiva och man misstänker att många fortfarande används.

Sky News ska ha fått dokumenten på ett USB-minne som stulits från chefen för IS interna säkerhetspolis. Han har därmed misslyckats med kalifatets order att skydda organisationens hemligheter.

Mannen som stal uppgifterna ska vara en soldat från Fria syriska armén och ska ha tillhört IS under en period. Han har nu tappat tron på terrorsekten helt, skriver Aftonbladet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela