Stockholm

Snart kan cannabis bli lagligt i Kanada

Kanada har ett lagförslag på att legalisera cannabis.
1 av 4
Kanada har ett lagförslag på att legalisera cannabis. Foto: Montage/TT
Legaliseringen och regleringen ska i så fall börja gälla ifrån våren 2017.
2 av 4
Legaliseringen och regleringen ska i så fall börja gälla ifrån våren 2017. Foto: TT
Lagförslaget bryter mot internationell narkotikapolitik.
3 av 4
Lagförslaget bryter mot internationell narkotikapolitik. Foto: TT
– Vi kommer att lägga fram ett lagförslag under våren 2017 som säkerställer att vi ser till att hålla marijuana borta från barn och vinster från den illegala marknaden borta från kriminella, sa Jane Philpott under FN-mötet.
4 av 4
– Vi kommer att lägga fram ett lagförslag under våren 2017 som säkerställer att vi ser till att hålla marijuana borta från barn och vinster från den illegala marknaden borta från kriminella, sa Jane Philpott under FN-mötet. Foto: TT

Kan blir det andra landet i världen att bryta mot FN:s narkotikakonventioner.


Läs mer

Kanadas lagförslag kan göra drogen laglig redan från våren 2017. Med det kommer en reglering av marknaden. Detta meddelade den kanadensiska hälsoministern Jane Philpott under ett FN narkotikatoppmöte i New York, skriver SVT.

– Vi kommer att lägga fram ett lagförslag under våren 2017 som säkerställer att vi ser till att hålla marijuana borta från barn och vinster från den illegala marknaden borta från kriminella, sa Jane Philpott under mötet.

Att skapa en legal och reglerad cannabismarknad strider alltså mot FN:s narkotikakonventioner. Om lagförslaget går igenom kommer Kanada vara det andra landet i välden, Uruguay tog förstaplatsen, att bryta mot konventionerna. Philpott är väl medveten om att de utmanar den globala narkotikapolitiken.

– Men vi är övertygade om att det här är det bästa sättet att skydda våra ungdomar och förstärka folkhälsan. Vi vet att det är omöjligt att arrestera oss ur detta problem.

I samband med att legaliseringen träder igenom ska i så fall mer pengar gå till de som behöver beroendevård. De som säljer till minderåriga eller utanför den reglerade marknaden, eller kör bil påverkade, kommer mötas av hårda straff, skriver SVT.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.