Bebisar besöker de äldre i Århus och Köpenhamn (Genrebild).
1 av 4
Bebisar besöker de äldre i Århus och Köpenhamn (Genrebild). - Foto: TT bild
Gamla personer och bebisar är en lyckad kombo, enligt initiativtagarna (Genrebild).
2 av 4
Gamla personer och bebisar är en lyckad kombo, enligt initiativtagarna (Genrebild). - Foto: TT bild
Bebisar kan få kontakt med personer som till exempel är dementa (Genrebild).
3 av 4
Bebisar kan få kontakt med personer som till exempel är dementa (Genrebild). - Foto: TT bild
De äldre får hålla i de små bebisarna (Genrebild).
4 av 4
De äldre får hålla i de små bebisarna (Genrebild). - Foto: TT bild

Här är äldreboendena där de gamla får besök av bebisar

Att leka med en bebis på sitt ålderdomshem så där mot ålderns höst är inte allt för omöjligt – om du bor i Århus eller Köpenhamn.


I danska Århus har man infört så kallade "babybesök". Föräldralediga mammor och pappor kan ta med sina bebisar till närmaste ålderdomshem, för att helt enkelt besöka de äldre och ge dem ett leende på läpparna.

Enligt den danska tidningen Politiken, har initiativet som startade i våras, varit en succé. Faktiskt en så stor succé att Köpenhamn tar efter och gör ett liknade försök i sommar.

– Jag kan knappt vänta på att det ska införas. Jag har sett hur glada och upplivade äldre människor blir när barn kommer på besök, säger Karin Storgaard, ordföranden för Dansk Folkeparti i kommunfullmäktige för Köpenhamn, till Politiken.

I Århus fungerar det så att man anmäler sin bebis på internet och sedan kan man besöka någon av de 33 kommunala äldreboenden som anmält sig till initiativet. I dag finns det 100 registrerade bebisar.

Bildkälla

Jette Skive, är kommunal- och hälsoråd för sjukvården i Århus och hon säger att initiativet är en stor succé.

– Det finns så mycket att vinna på att äldre människor på äldreboenden besöks av barn. Mammor och pappor som är föräldralediga upptäcker att deras barn kan bli mer öppna, och vi kan se hur de gamla har det jättekul och blir glada av att barnen sitter i deras knä, säger hon till Politiken.

Och det satsas mest på att bebisarna ska träffa de som är dementa.

– Vi låter barnen besöka de som är dementa, de som verkligen behöver någonting extra. När föräldrarna sätter sina bebisar framför de äldre så brukar det synas ett leende i deras ögon och så plötsligt får de kontakt. Det är fantastiskt att se, säger Lis Munk, chef för Vårdhem Jasminvej, till Politiken.

Vad säger ni, kanske något för Sverige att efterapa?

Bildkälla

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Oljepris upp efter rapporter om attack

Här är hoten mot lägre ränta

Inflationen i Sverige är på väg ned och frågan tycks nu bara vara hur många räntesänkningar det blir i år. Men de kommande åren finns orosmoln som kan driva upp inflationen igen.

Kraftigt ned i Japan

1 timme sedan
Det var i huvudsak nedåt, rejält i Japan, för ledande börsindex i Asien i fredagens förmiddagshandel.

Man dömd till sju års fängelse för barnvåldtäkt

1 timme sedan
En man från en kommun norr om Stockholm har av Norrtälje tingsrätt dömts till sju och ett halvt års fängelse för bland annat grov våldtäkt mot barn och barnpornografibrott.

Medieuppgifter: Israel har attackerat mål i Iran

2 timmar sedan
Projektiler från Israel ska ha träffat mål i Iran, uppger flera amerikanska medier med hänvisning till källor. Iran bekräftar att man skjutit ned drönare men tillbakavisar att man skulle angripits av tyngre vapen. "Ingen större skada har uppstått", enligt en statlig nyhetsbyrå.

Nu börjar världshistoriens största val

2 timmar sedan
En tiondel av mänskligheten kan delta när världens största val nu inleds. Men frågan är vilka möjligheter indierna har vid urnorna. Det ses som givet att premiärminister Narendra Modi behåller makten. Människor är benägna att rösta bort demokrati om de får säkerhet i utbyte. Och det är så de uppfattar honom, säger Indienexperten Sten Widmalm.