Onsdag 6 Jul
Stockholm

​Polischefen: Därför åtalades inte försvunna Madeleines föräldrar

Madeleine McCann försvann den 3 maj 2007.
1 av 4
Madeleine McCann försvann den 3 maj 2007. Foto: Ap/Scanpix
Madeleine McCann försvann från ett hotellrum i Portugal den 3 maj 2007. I dag är hon 13 år, om hon lever.
2 av 4
Madeleine McCann försvann från ett hotellrum i Portugal den 3 maj 2007. I dag är hon 13 år, om hon lever. Foto: TT
Portugisiska myndigheter kritiserar paret för att ha lämnat sina barn på hotellrummet.
3 av 4
Portugisiska myndigheter kritiserar paret för att ha lämnat sina barn på hotellrummet. Foto: TT
Föräldrarna har i flera år bedrivit en stor kampanj för att hitta sin dotter igen.
4 av 4
Föräldrarna har i flera år bedrivit en stor kampanj för att hitta sin dotter igen. Foto: TT

I dag är det exakt nio år sedan den då fyraåriga brittiska flickan Madeleine McCann försvann under familjens semester i Portugal.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Fallet fick stor uppmärksamhet i media och runt om i världen inkom tips om var Madeleine kunde befinna sig. Men utredningen ledde inte någonstans och lades ner några år senare. Men Scotland Yard vill inte ge upp hoppet.

En kostsam utredning

Operation Grange, en polisenhet som arbetar uteslutande med Madeleine-fallet sedan 2011, fick under hösten mer pengar för att fortsätta utredningen.

– En grupp på fyra utredare fortsätter att arbeta uteslutande med Operation Grange-utredningen. Utredningen finansieras av inrikesdepartementet. Det finns inga omedelbara planer att minska antalet utredare i nuläget, säger Scotlands Yards talespersonen Simon Fisher till Nettavisen.

Hittills har undersökningen kostat 12 miljoner pund, motsvarande 140 576 400 svenska kronor.

– Oavsett hur stor kostnaden för utredningen blir, kommer de att finna den skyldige. De kommer att undersöka tills gärningsmannen hittas. Det här fallet är mycket viktigt för dem, sa Storbritannien-experten och universitetslektorn vid Universitet i Agder, Jan Erik, till Nettavisen.

Kritiseras för att ha lämnat barnen

Fyraåriga Madeleine försvann från hotellet i Praia da Luz i Algarve, där hon och syskonen sov ensamma på rummet. Deras föräldrar Kate och Gerry McCann satt och åt middag på hotellets restaurang när Madeleine försvann från rummet. Portugals tidigare inrikesministern Rui Pereira har kritiserat den portugisiska polisen för att inte ha straffat föräldrarna för att ha övergivit sina barn.

– I början var det en underlig och dum teori som visade att britterna hade mycket märkliga sedvänjor. Därför var det naturligt för dem att lämna de två år gamla tvillingarna och den andra treåringen (Madeleine) ensam i sovrummet, så att föräldrarna kan gå ut ett par hundra meter bort för att umgås med sina vänner, sa Pereira till Daily Star.

Den tidigare polischefen Moita Flores håller med om att parets skulle ha gripits för försummelse av sina barn om de varit portugisiska, ska hon ha sagt till The Sun. Anledningen till att de inte har åtalats för försummelse kan bero på att flera utredare kände medlidande för paret, och ville därför inte åtala dem.

Via sin advokat Clarence Mitchell slår paret ifrån sig anklagelserna att de ska ha övergivit barnen, skriver Nettavisen.

Om Madeleine fortfarande lever fyller hon 13 år i maj.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.