Minst sex döda i brand i Oslo

- 13/12/2008, 08:55 -

Minst sex människor omkom i en brand i ett flerfamiljshus i Oslo i morse.

Minst sex människor miste livet och tolv skadades i en brand i ett hyreshus i centrala Oslo natten till lördagen. När brandmännen kom fram satt flera personer på fönsterkarmarna i väntan på att bli evakuerade.

Enligt det norska etermediebolaget NRK var nödutgången på byggnaden baksida tillbommad och eldsläckarna som hörde till fastigheten borttagna. Dessutom ska husets brandlarm inte ha varit anslutet till någon alarmcentral, eftersom det tidigare förekommit så många falsklarm från byggnaden.

Dessa uppgifter har dock inte bekräftats av den norska räddningstjänsten.

Larmet kom strax före klockan tre på natten, men enligt vittnen hade rökutvecklingen då pågått ett tag. Inte förrän vid sextiden på morgonen hade räddningstjänsten branden under kontroll.

Då hade - förutom de sex döda - 33 människor evakuerats, varav tolv via stegar. En kvinna i 30-årsåldern uppges ha fått allvarliga rökskador.

Orsaken till branden var tills vidare inte känd, men kriminaltekniker var på förmiddagen på plats för att bland annat förhöra vittnen.

Hittills tycks det dock stå klart branden uppstod på andra våningen i en trappuppgång, och att den sannolikt spred sig mycket snabbt.

– Eldsflammorna har fått extra mycket näring så fort en dörr öppnats, sade Grete Löland vid Oslos polisdistrikt till den norska nyhetsbyrån NTB.

Polisen hade ännu på morgonen ingen klar överblick över hur många som bodde i brandhärjade huset på Urtegatan 231 i stadsdelen Grönland.

Byggnaden är konstruerad med märkliga vinklar. Människor som bor där har uppgett att det är 16 lägenheter på varje våningsplan men det har inte visat sig stämma riktigt, sade Löland.

Det är andra gången på kort tid som en dödlig storbrand drabbar Norge. Den 10 november dog sju polska medborgare när ett bostadshus eldhärjades i Drammen.

TT//Anas González Cruz

Skrivet av: