Företaget efter anklagelser om rasism: Ni är bara känsliga

Klippet har kallats den mest rasistiska reklamfilmen någonsin. Företaget håller inte med.


I reklamfilen för tvättmedel ser man en svart man bli ”rengjord” och hur han då blir en asiatisk man istället.

Det var förra veckan reklamfilmen nådde internet och genast fick den namnet ”världens mest rasistiska reklamfilm”. I Kina har filmen visats sedan i mars och där har inte reaktionerna varit så här starka.

En kvinna fixar med tvätten i tvättstugan när en mörkhyad man kommer in och försöker kyssa kvinnan. Hon stoppar ner mannen i tvättmaskinen och ut kommer senare en asiatisk man, med mycket ljusare hy. Kvinnan reagerar tydligt med glädje på förändringen.

Reaktionerna har av förklarliga skäl varit våldsamma men nu slår företaget bakom reklamfilmen i från sig. De tycker att folk överreagerar, framför allt skyller de på ”utländsk press”, att det är den som gjort att det blivit sån debatt. Det här skriver bland annat Mirror.

Tvättmedelsföretaget ber dock om ursäkt till ”det afrikanska folket” men fortsätter att stå bakom reklamfilmen. Till kinesiska tidningen The Global Times säger företaget att människor helt enkelt är för känsliga.

När svenska Statoil bytte namn till Cirkce K blev det också rasistdebatt, företagets nya flaggor på alla bensinmackar bildade nämligen förkortningen KKK.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Sju gripna i antiterrorräder efter kyrkdåd

SCB: Fler kvinnor och unga arbetslösa

Arbetslösheten fortsätter att öka medan andelen sysselsatta ligger ganska stabilt, enligt nya siffror från Statistiska centralbyrån (SCB)

SBAB sänker rörlig boränta – höjer bundet

Statliga banken SBAB sänker tremånadersräntan med 0,10 procentenheter. Därmed hamnar den så kallade listräntan på 4,92 procent.

Ekonomens varning för nya bedrägeritypen: "Spelar på rädslan"

Antalet bedrägerier ökar rejält. Nu har en relativt ny form av bedrägeri blivit allt vanligare, något sparekonomen Frida Bratt varnar privatpersoner för.

Assa Abloy ökar vinsten

Låskoncernen Assa Abloy gjorde en rörelsevinst, justerad för engångsposter, på 5,4 miljarder kronor för första kvartalet. Det var en ökning med fem procent jämfört med samma period i fjol.

Många trafikolyckor under morgonen: "Ishalka"

En rad olyckor har inträffat i Västra Götaland under onsdagsmorgonen, efter att svår halka ställt till det i trafiken.