Det är den danska vänstern som ska ha lagt fram förslaget om medicinsk cannabis. Personerna på bilden har inget med artikeln att göra.
1 av 3
Det är den danska vänstern som ska ha lagt fram förslaget om medicinsk cannabis. Personerna på bilden har inget med artikeln att göra. - Foto: TT Nyhetsbyrån
Förslaget kommer efter att en majoritet i det danska Folketinget ställt sig positivt i frågan.
2 av 3
Förslaget kommer efter att en majoritet i det danska Folketinget ställt sig positivt i frågan. - Foto: TT Nyhetsbyrån
Tanken är att medicinsk cannabis ska vara till för patienter som inte kan få hjälp av vanliga mediciner eller läkemedel.
3 av 3
Tanken är att medicinsk cannabis ska vara till för patienter som inte kan få hjälp av vanliga mediciner eller läkemedel. - Foto: TT Nyhetsbyrån

Danska hälsominstern vill legalisera cannabis

Den danska vänstern öppnar nu upp för att läkare ska kunna skriva ut medicinsk cannabis.


Det är den danska hälsoministern Sophie Løhde (V) som ska ha lagt fram förslaget om medicinsk cannabis under ett möte. Detta efter att en majoritet i det danska Folketinget ställt sig positivt i frågan, skriver den danska tidningen Information.

Tanken är att medicinsk cannabis ska vara till för patienter som inte kan få hjälp av vanliga mediciner eller läkemedel. Det ska även vara upp till den enskilde läkaren att ta beslut om hen ska skriva ut cannabis som medicin. Distributionen ska danska apotek stå för.

Det kommer i så fall att handla om naturlig cannabis i torkad eller oljebaserad form.

Samtidigt väcks nu frågan om hur detta ska finansieras.

– Hur mycket pengar som ska användas beror huvudsakligen på hur många patienter som ska behandlas och summan av subventionerna, om det ska vara subventioner. För mig är det viktigt att de inte bara blir ett alternativ för de rika, säger politikern Liselott Blixt (DF) till tidningen.

En annan fråga som väckts är var cannabisen ska komma från.

Förhoppningen är att omkring 1 500 patienter ska få testa detta under ett pilotprojekt under fyra år, skriver Information.

I Sverige finns en munspray som innehåller cannabisextrakt och som läkare kan skriva ut till patienter som har problem med muskelstelhet vid multipel skleros (MS), enligt Läkemedelsverket.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är det ett bra förslag?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Nio års fängelse för grova brott på hotell

Fem års fängelse – hade 11 ton sprängmedel

Två män i Haparanda döms till fängelse efter att ha förvarat tonvis med sprängmedel utan tillstånd.

Begränsad attack mot Iran – därför skedde den

Flera mål i Iran har attackerats med drönare. Anfallet är enligt amerikanska och israeliska mediekällor Israels svar på Irans attack i helgen.

Ica-butikens kaxiga hån: ”Halstabletter bra mot skånska"

Ica Kvantum Skellefteå ritkar en rejäl känga mot alla skåningar och SAIK:s motståndare Rögle inför SM-finalen i hockey. – Ett säkert vårtecken, säger butikschefen Alexander Björck.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Växjö

"Två personbilar kolliderar i rondellen på Söderleden.", skriver polisen på sin hemsida.

Uppgifter: Israel laddar upp kring Rafah

Israel bombar och laddar nu tydligt upp militärt runt flyktingtäta Rafah, rapporterar Al Jazeera från staden. Det ökar oron för att en stor offensiv är på gång i södra Gazaremsan.