Torsdag 15 Apr
Stockholm

Danska hälsominstern vill legalisera cannabis

Det är den danska vänstern som ska ha lagt fram förslaget om medicinsk cannabis. Personerna på bilden har inget med artikeln att göra.
1 av 3
Det är den danska vänstern som ska ha lagt fram förslaget om medicinsk cannabis. Personerna på bilden har inget med artikeln att göra. Foto: TT Nyhetsbyrån
Förslaget kommer efter att en majoritet i det danska Folketinget ställt sig positivt i frågan.
2 av 3
Förslaget kommer efter att en majoritet i det danska Folketinget ställt sig positivt i frågan. Foto: TT Nyhetsbyrån
Tanken är att medicinsk cannabis ska vara till för patienter som inte kan få hjälp av vanliga mediciner eller läkemedel.
3 av 3
Tanken är att medicinsk cannabis ska vara till för patienter som inte kan få hjälp av vanliga mediciner eller läkemedel. Foto: TT Nyhetsbyrån

Den danska vänstern öppnar nu upp för att läkare ska kunna skriva ut medicinsk cannabis.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Det är den danska hälsoministern Sophie Løhde (V) som ska ha lagt fram förslaget om medicinsk cannabis under ett möte. Detta efter att en majoritet i det danska Folketinget ställt sig positivt i frågan, skriver den danska tidningen Information.

Tanken är att medicinsk cannabis ska vara till för patienter som inte kan få hjälp av vanliga mediciner eller läkemedel. Det ska även vara upp till den enskilde läkaren att ta beslut om hen ska skriva ut cannabis som medicin. Distributionen ska danska apotek stå för.

Det kommer i så fall att handla om naturlig cannabis i torkad eller oljebaserad form.

Samtidigt väcks nu frågan om hur detta ska finansieras.

– Hur mycket pengar som ska användas beror huvudsakligen på hur många patienter som ska behandlas och summan av subventionerna, om det ska vara subventioner. För mig är det viktigt att de inte bara blir ett alternativ för de rika, säger politikern Liselott Blixt (DF) till tidningen.

En annan fråga som väckts är var cannabisen ska komma från.

Förhoppningen är att omkring 1 500 patienter ska få testa detta under ett pilotprojekt under fyra år, skriver Information.

I Sverige finns en munspray som innehåller cannabisextrakt och som läkare kan skriva ut till patienter som har problem med muskelstelhet vid multipel skleros (MS), enligt Läkemedelsverket.

Är det ett bra förslag?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela