Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Tv-kanal visade nakenbilder på Emma som 17-åring – utan godkännande

- 29/06/2016, 12:02
Emma är ilsken efter att bilder som stals från henne visades i tysk tv. Bilden till vänster är från hennes egen utställning som svar på hämndporren.
1 av 4

Emma är ilsken efter att bilder som stals från henne visades i tysk tv. Bilden till vänster är från hennes egen utställning som svar på hämndporren.

Twitter / Faksmil "Samtykke"

En tysk tv-kanal åter hämndporr-bilderna.
2 av 4

En tysk tv-kanal åter hämndporr-bilderna.

Facebook

Emma utsattes för hämndporr och skapade därför fotoserien "Samtykke" där hon stolt visar upp sin egen kropp.
3 av 4

Emma utsattes för hämndporr och skapade därför fotoserien "Samtykke" där hon stolt visar upp sin egen kropp.

Faksimil

På hennes egna villkor.
4 av 4

På hennes egna villkor.

Faksimil

Emmas bilder blev stulna och spreds på porrsidor. Sedan fick hon åter se att en tysk tv-kanal sänt ut bilderna till miljoner tittare.

När danska aktivisten och debattören Emma Holten var 20 år blev hon utsatt för så kallad "hämndporr" då någon hackade sig in på hennes konton. Det ledde till att flera nakenbilder på henne som 17-åring spreds på internet.

Nu har en stor, tysk tv-kanal visat just de här bilderna. Det trots att Emma inte har gått med på att bilderna får visas, skriver danska BT.

För ett år sedan pratade Emma med den tyska tv-stationen RTL där hon berättade om sina upplevelser av hämndporr. Hon hade då också ett projekt vid namn "Samtykke" där Emma är naken i en bildserie. Det för att visa att hon återtagit makten av sin kropp. Någonting som Nyheter24 skrev om just då.

Hon lovade där och då att kanalen fick visa bilder från projektet. Däremot gav hon aldrig rätten till att visa hämndporr-bilderna som spreds på internet. Bilder där hon, som sagt, bara var 17 år gammal.

Därför reagerade hon otroligt starkt när hon läste ett mail som var fylld av screenshots från RTL:s morgonprogram där hämndporr-bilderna åter dykte upp.

– Jag är otroligt chockerad över att man kan göra ett inslag som handlar om hämndporr och så visar de samtidigt just hämndporr. Det är bara så förargelseväckande. Det här är ju ingenting nytt för mig – att människor har en tendens att inte förstå vad samtycke innebär, säger Emma Holten till BT.

Vid tidigare förfrågningar från journalister har Emma alltid sagt nej till att använda de gamla bilderna på henne.

När hon kontaktade RTL och bad om en förklaring. Då fick hon höra att "det var ett missförstånd för att du inte pratar tyska". Det köpte Emma inte och hon insåg att stationen faktiskt visat alla hämndporr-bilder som spridits tidigare.

Nu försöker hon att se vad hon kan göra rent juridiskt för att bäst gå efter de ansvariga på RTL. Hon har också jagat på medier som Die Welt och The Guardian som tidigare publicerat otillåtna bilder på henne.

När Nyheter24 tidigare i år pratade med inrikesminister Anders Ygeman var hans inställning till straff när det kommer till hämndporr stenhård.

– Det du och jag uppfattar som hot på nätet ska vara straffbart, inte att det måste vara ett explicit hot som den nuvarande lagstiftningen gör gällande. Vi vill också att den som publicerar stötande material på nätet, så kallad hämndporr, ska kunna bli skyldig att plocka ner det innehållet, sa Ygeman till Nyheter24 då.