Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Nu ska alla offentliga toaletter i New York bli könsneutrala

- 29/06/2016, 10:06 -
Alla skyltar i New York blir könsneutrala.
1 av 3

Alla skyltar i New York blir könsneutrala.

Etsy

Liknande lagar finnas i Philadelphia och Austin, Texas.
2 av 3

Liknande lagar finnas i Philadelphia och Austin, Texas.

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistributed without permission. / Toby Talbot

New Yorks borgmästare Bill de Blasio.
3 av 3

New Yorks borgmästare Bill de Blasio.

Julie Jacobson

Med stor majoritet röstades lagförslaget i stadshuset igenom och snart blir toaletterna unisex.

I staden New York har borgmästaren Bill de Blasio precis skrivit under en historisk proposition. Den går nämligen ut på att samtliga toaletter på restauranger, barer och allmänna platser i staden ska vara könsneutrala.

Propositionen handlar om att skyltar som indikerar "herrar" och "damer" på offentliga toaletter där det finns enskilda bås ska vara märkta med "unisex" i hela staden.

Borgmästaren säger att det är "ännu ett steg till att alla ska kunna leva med värdighet, fria från rädsla och fria från att bli dömda i staden", skriver CBS News.

Lagstiftningen gick igenom med transpersoner som främsta målgrupp. Även om det också kommer att innebära positiva konsekvenser för "ojämna toalettider" där herrtoaletten kanske står tom när damtoaletten är full av folk, samt för föräldrar som behöver följa med sitt barn på toaletten.

Liknande lagar har röstats igenom även i Philadelphia, Washington D.C och Austin i Texas. Och i New York röstades lagen igenom med en klar majoritet – 47 för och 2 emot.

De flesta som jobbar med politik i staden hyllar lagstiftningen – och enligt CBS News verkar de flesta intervjuade lokala New York-borna också vara positiva till beslutet.

De nya skyltarna måste vara på plats den 1 januari 2017.

Borde Sverige införa samma skyltar?