Nya uppgifter visar hur dådet kan ha gått till.
1 av 3
Nya uppgifter visar hur dådet kan ha gått till. - Foto: TT
Minst 36 personer uppges ha dött i självmordsattentanten på Atatürkflygplatsen i Istanbul i tisdags.
2 av 3
Minst 36 personer uppges ha dött i självmordsattentanten på Atatürkflygplatsen i Istanbul i tisdags. - Foto: TT
MInst 147 personer uppges ha skadats.
3 av 3
MInst 147 personer uppges ha skadats. - Foto: TT

Nya uppgifter: Så utfördes terrorattacken på flygplatsen i Turkiet

I tisdags detonerades tre självmordsbomber på Atatürkflygplatsen i Turkiet. Nu börjar händelseförloppet klarna.


Vid 21-tiden i tisdags detonerade tre självmordsbombare sina bomber på Atatürkflygplatsen i Istanbul. Dådet orsakade att minst 41 personer dog och 239 skadades.

Nu börjar händelseförloppet kring dådet klarna.

Självmordsbombarna ska, beväpnade med skjutvapen, ha anlänt till flygplatsen i en taxi. Där delade de tre männen på sig. En av dem tog sig till terminalen och utlöste sin bomb, medan en annan gick upp en våning och utlöste sin sprängladdning i avgångshallen. den tredje mannen väntade utanför flygplatsen. När människor började springa ut i panik detonerade han sin bomb. Detta uppger två turkiska tjänstemän, varav en arbetar på inrikesdepartementet, skriver SVT.

– När terroristerna inte kunde gå igenom den vanliga säkerhetskontrollen, när de inte kunde gå igenom scanners, polis och säkerhetskontroller, gick de tillbaka och tog ut sina vapen ur resväskorna och öppnade planlöst eld mot säkerhetskontrollen, förklarade Turkiets premiärminister Binali Yildirim i ett uttalande.

För tidigt att spekulera om IS

En av gärningsmännen uppges ha blivit skjuten av en säkerhetsvakt. Han sjönk ihop och tappade sitt vapen. Cirka tio sekunder efter att säkerhetsvakten hunnit springa ifrån mannen detonerade han sin bomb.

Enligt Yildirim har det gjorts fynd som pekar mot att terrororganisationen IS ligger bakom dådet, men enligt den svenska terrorforskaren Hans Brun är det för tidigt att spekulera.

Han menar att det går möjligen att göra en tolkning: att dådet är ett sätt för IS att göra sig påminda efter att ha förlorat sitt fäste i Al-Falluja i Irak.

– Det är en tänkbar tolkning utifrån det vi vet just nu. Vi har sett liknande attacker i Jordanien och Libanon de senaste dygnen som inte har fått lika mycket uppmärksamhet i Skandinavien. Det kan handla om att man vill göra sig påmind och visa att man fortfarande har kapacitet och förmåga att agera, säger Brun till TT enligt SVT.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!