I dag infördes en ny sexualbrottslagstiftning i Tyskland.
1 av 5
I dag infördes en ny sexualbrottslagstiftning i Tyskland. - Foto: TT BILD / Montage
Justitieminister Heiko Maas (SPD) ser den nya lagstiftningen som ett framsteg för kvinnornas säkerhet i Tyskland. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle.
2 av 5
Justitieminister Heiko Maas (SPD) ser den nya lagstiftningen som ett framsteg för kvinnornas säkerhet i Tyskland. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle. - Foto: TT BILD
På nyårsafton i Köln skedde många övergrepp.
3 av 5
På nyårsafton i Köln skedde många övergrepp. - Foto: TT
58 personer misstänktes för sexualbrotten under nyårsafton i Köln.
4 av 5
58 personer misstänktes för sexualbrotten under nyårsafton i Köln. - Foto: TT
Sexualbrotten i Köln skapade stor flyktingdebatt, trots att bara 3 av de 58 misstänka gärningsmännen hade kommit till Tyskland under de senaste åren.
5 av 5
Sexualbrotten i Köln skapade stor flyktingdebatt, trots att bara 3 av de 58 misstänka gärningsmännen hade kommit till Tyskland under de senaste åren. - Foto: Juergen Schwarz

Ny samtyckeslag införd i Tyskland – gäller även förövare i grupp

Under förmiddagen klubbades en ny sexualbrottslag igenom i Tyskland, som bland annat avser övergrepp som sker i grupp.


Samtyckeslagen är en ständigt aktuell fråga, särskilt nu efter den stora uppmärksamheten kring festivalvåldtäkterna på Bråvalla nyligen.

Även i Tyskland ses lagstiftningen kring sexualbrott över. Under morgonen klubbades en rejäl skärpning av lagen igenom.

Det krävs inte längre fysiskt våld eller hot om våld för att bli dömd för våldtäkt i Tyskland. Det innefattar även fall då offret säger nej, gråter eller på något annat sätt visar att hen inte vill ha sex. I den nya lagstiftningen skulle eventuellt även tafsning räknas in.

I samma veva införs ett begrepp som går under benämningen "sexuella trakasserier och sexuella övergrepp av enskilda gärningsmän i grupp" enligt Süddeutsche Zeitung.

Det innebär att om en grupp skulle omringa en person i en folkmassa och en- eller flera personer tar på en person utan samtycke, så riskerar alla personer i gruppen upp till fem års fängelse, även om de själva inte har deltagit aktivt i själva övergreppet.

Justitieminister Heiko Maas (SPD) ser den nya strafflagen som ett betydande lag för att skydda kvinnor i Tyskland.

– Reformen är absolut nödvändig för att stänga uppenbara luckor i skyddet, sa Heiko Maas i ett uttalande enligt Frankfurter Rundschau.

Begreppet har aktualiserats i samband med det uppmärksammade fallet då hundratals kvinnor blev utsatta för sexuella ofredanden under nyårsnatten utanför centralstationen i Köln.

Här kan du läsa om mannen som förgrep sig på två unga tjejer på en buss i Malmö och fångades på film när han onanerade efteråt. Nyheter24 har också skrivit om Melissa som blev ofredad på en spårvagn under midsommardagen.

/
/
/
Borde Sverige införa en liknande lagstiftning?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Rånade par med pistol i villan – ingen gripen

Kollektivavtal för Ingrossokopplad klädkedja

1 timme sedan
Den italienska underklädeskedjan Intimissimi – med Bianco Ingrosso som affischnamn och ambassadör – har tecknat kollektivavtal i Sverige.

Ryssar önskar fred – på Putins villkor

1 timme sedan
Ryska medborgare ser gärna fred – men i så fall ska det ske på den ryska regimens villkor. Folk har lärt sig att leva med det brinnande kriget, enligt en analys av sinnesstämningen i Ryssland.

Efter rekordåren – nu vabbar vi mindre

1 timme sedan
Efter de senaste årens rekordsiffror verkar nu vabbandet minska bland småbarnsföräldrar. Med ett par veckor kvar av året är det betydligt färre ansökningar än under 2022, visar siffror som TT tagit del av.

Varnar för ”megatorka” i framtidens Europa

1 timme sedan
Extrem värme och torka som väntas bli vanligt i slutet av århundradet kan drabba Europa redan närmsta decennierna – och flera år i rad, enligt en ny studie.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Ljungby

1 timme sedan
"En singelolycka med en personbil inträffar på länsväg 527.", skriver polisen på sin hemsida.