Så här såg den första McDonald’s-menyn någonsin ut

McDonald's originalmeny skiljer sig en aning mot hur den ser ut i dag.


Nyligen lanserade McDonald’s den klassiska Big Macen i en helt tappnig. En gigant lika stor som Big Tasty – med dubbla våningar – och en med kyckling.

Snabbmatsjätten gör allt för att förnya sig och slå bort konkurrenter. Men en gång fast det inte alls lika många alternativ på McDonald’s.

På 1940-talet, då bröderna Dick och Mac McDonald öppnade den första restaurangen i San Bernadino i Kalifornien, skrevs historia.

På den första menyn kunde ice cream sodas, Root beer, Coca cola och kaffe drickas vid sidan av tre olika typer av hamburgare. Burgaren var gjord på antingen nötkött, skinka eller fläsk.

Att McDonalds idag har pommes frites med smält choklad är föga förvånande när en kollar på den gamla menyn. På 40-talet kunde man nämligen serveras pommes med jordnötssmör och sylt. Man kunde även få skinka med bönor.

Innan McDonald’s började massproducera kunde gästerna se på när deras mat grillades. Men i slutet av 40-talet stängdes restaurangen ner för att öppnas upp som en ny, självserverande restaurang.

Menyn blev mindre – med bara nio rätter – och restaurangen erbjöd nu cheeseburgare, hamburgare, chips, paj och kalla drycker och kaffe.

Ett år senare byttes potatischipsen ut till pommes frites. I mitten av 50-talet investerade Ray Kroc i företaget. Nästa restaurang öppnade i Illinois. Kroc hjälpte bröderna att göra företaget till en franchise, och resten är historia. I dag finns McDonalds i 119 länder.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Vill du ha tillbaka den gamla menyn?
Tack för din röst!
Senaste nytt

ICJ beordrar Israel att förhindra svält i Gaza

Så går det för nätläkarna Kry, Min Doktor och Doktor24

Kry förlorade nästan två miljarder i årstakt. Men bolagets vd kallar det för en "jättebra position" i sitt pressmeddelande. Och sedan dess har det vänt uppåt, säger man. Flera konkurrenter har också goda nyheter. Nyheter24 har tittat närmare på nätläkarna.

Fler döms för påskupploppen i Malmö

Ytterligare sex personer döms för inblandning i påskupploppen 2022, rapporterar P4 Malmöhus.

Pålägg återkallas – risk för listeria

Axfood återkallar rostbiff och påläggsskinka då man vid en rutinkontroll upptäckt listeriabakterier i anläggningen där produkterna tillverkas.

Populära pålägg återkallas – kan innehålla listeria

Axfood återkallar två pålägg efter att listeria upptäckts vid en rutinkontroll.

Ryskt militärplan i krasch utanför Krim

Ett ryskt militärplan har kraschat ned i vattnet utanför ockuperade Krim, meddelar den av Ryssland tillsatte guvernören i Sevastopol, Michail Razvozjajev.