McDonald's

McDonald's, ibland kallat Donken, är en amerikansk snabbtmatskedja som grundades 1940 som en barbecue-restaurang. 1953 öppnades den första franchise-restaurangen i Arizona, USA.

Nu är McDonald's ett av världens största restaurangkedjor och serverar omkring 68 miljomer kunder om dagen i 120 länder. Det finns ungefär 36 900 restauranger världen över. Omkring 1,9 miljoner människor jobbar på en McDonald's-restaurang.

Den 27 oktober 1973 öppnades den första McDonald’s-restaurangen i Sverige av Paul Lederhausen. Den ligger på Kungsgatan i Stockholm och moderniserades under 2012 med ny inredning. Idag har svenska McDonald’s 219 restauranger och företaget är helt svenskägt med huvudkontor i Skärholmen i Stockholm.

På menyns finns hamburgare, som den klassiska Bic Mac, chesseburgare, kycklingrätter, fiskrätter, pommes frites, frukost, läsk, milkshake, wrap och efterrätt som klassiska McFlurry.

För de allra minsta eller för de mindre hungriga finns Happy Meal som inkluderar en leksak. Om man är superhungrig går det att beställa Plusmeny vilket inenbär stor läsk och stor pommes till menyn.

Varje år kommer en ny produkt till McDonald's för att variera utbudet. Mellan 2016-2017 har kocken Johan Jureskog gjort specialgjorda hamburgare.

Många länder har specialvaror som bara finns tillgängliga i det egna landet. Ett exempel är Greek Mac med tzatziki i Grekland eller El Maco som faktiskt är unik för Sverige.

Donken möter ofta kritik online för att det blir fel i ordrar och för att rätten inte ser ut som på bild. 2016 höjde McDonald's priset i Sverige på cheeseburgare från 10 kronor till 12 kronor och internet rasade. Nu finns det ofta specialvaror som kan köpas för en tiokrona.

1999 kom den första automaten där man kunde beställa sin mat för att sedan hämta den och 2016 började restaurangen med utkörning på utvalda ställen. Dock inte i Sverige ännu.
12 Nov, 15:41
Vd Astrit Ala svarar på vanliga frågor om McDonalds-restaurangerna – och varför det alltid piper.
4 Nov, 13:35
En McDonalds restaurang i Danmark har attackerats av råttor. Det är en av raden attacker mot kedjan i protest för Israel och Hamas kriget.
1 Nov, 11:35
Den tidigare restaurangchefen Mike Haracz berättar om knepet som avslöjar om en McDonald's är bra eller dålig.
31 Okt, 22:11
Tiffanie Boyd jobbar som CPO på McDonald's i USA. Hon menar att de anställda får eftertraktade egenskaper av att jobba med snabbmat. Egenskaperna menar hon kan använda i vilket framtida yrke som helst.
30 Okt, 14:08
Snabbmatskedjan McDonalds redovisar såväl bättre försäljning som vinst än vad marknaden förutspått gällande bolagets tredje kvartal. Försäljningen i jämförbara butiker steg med 8,8 procent jämfört med analytikernas förväntansbild på 7,8 procent.
15 Okt, 11:37
Några ungdomar är misstänkta för egenmäktigt förfarande efter att ha stulit en mans legitimation och betalkort.
12 Okt, 08:21
McDonald's har delat med sig av en deal på Tiktok och erbjudandet landar inte helt väl hos alla. Läs mer om McDonald's deal här.
11 Okt, 17:18
En man i 30-årsåldern fick sparken från McDonald's. Mannen blev arg och ansåg att han inte fått det han hade rätt till och vandaliserade restaurangen.
6 Okt, 13:15
En incident vid en McDonald's drive-thru i Florida har orsakat att en anställd brännskadats och en 64-årig man häktats.
15 Sep, 10:43
När är värsta tiden att besöka McDonald's? Det avslöjar den tidigare restaruangchefen Mike Haracz på Tiktok. Läs mer på Nyheter24!
10 Sep, 12:16
Nyheter24 kan avslöja att en storfavorit gör comeback på McDonald's. Deras pressansvariga bekräftar när McDonald's uppdaterar menyn.
5 Sep, 11:24
Jonas Hassen Khemiris nya roman "Systrarna" skiljer sig från hans tidigare. Han skrev den på engelska – och kom närmare sitt förflutna än någonsin. Vissa scener har jag försökt skriva i 20 år. Det var först när jag bytte språk som jag lyckades.
4 Sep, 14:32
Brukar du beställa Big Mac på McDonald's? Det borde du inte, om du ska lita på den tidigare restaurangchefen Mike Haracz.
3 Aug, 17:42
Mark Zuckerberg behöver äta 4 000 kalorier om dagen på grund av sin kampsportsträning. Här är hans ideala beställning från McDonald's.
21 Jul, 14:26
En flicka brännskadades av en Chicken McNugget vid fyra års ålder. Nu dömer en jury McDonald's till att betala skadestånd på 8,3 miljoner.
9 Jul, 14:14
Det är slut med rysk fisk på danska McDonalds restauranger. Läs mer här!
6 Jul, 18:54
Snabbmatsjätten McDonald's har lanserat en bröllopsmeny för sina indonesiska kunder. På sociala medier har de marknadsfört upplägget.
28 Jun, 14:22
Geely, Mondelez och Yves Rocher. Fler och fler hamnar på Ukrainas svarta lista, och fler och fler företag och myndigheter ansluter sig till bojkotten. Detta har hänt:
28 Maj, 07:58
En man i 20-årsåldern har gripits misstänkt för att ha kört på flera personer på en McDonalds-parkering i Härryda i Västergötland.
22 Maj, 18:03
Har du tänkt på att plastlocken på McDonald’s läsk har små knappar? Frågan om vad de betyder har blivit viral och Nyheter24 har svaret.
1 2 3 4 ... 25