1 av 12
- Foto: Luca Bruno
2 av 12
- Foto: Ap
3 av 12
- Foto: Ciaran Fahey
4 av 12
- Foto: TT NYHETSBYRÅN
5 av 12
- Foto: Claude Paris
6 av 12
- Foto: TT NYHETSBYRÅN
7 av 12
- Foto: TT NYHETSBYRÅN
8 av 12
- Foto: Ap
9 av 12
- Foto: Luca Bruno
10 av 12
- Foto: Luca Bruno
11 av 12
- Foto: Luca Bruno
12 av 12
- Foto: Luca Bruno

10 saker vi vet om dådet i Nice

En vit lastbil körde sent under firandet igenom en stor folkmassa på strandpromenaden i Nice.


1. Nationaldagen
Under Frankrikes nationaldag den 14 juli firade tusentals människor dagen på en strandpromenad i Nice för att se på fyrverkerier. Då körde en vit lastbil med släckta lampor rakt igenom folkmassan – så långt som två kilometer, uppger flera medier bland annat CNN och BBC.

2. Antalet döda och skadade
Nyaste siffrorna visar att 84 människor förlorade sitt liv i dådet. Det är ännu oklart hur många som skadats – men siffror pekar på att det är runt 20 allvarligt skadade som vårdas på sjukhus. Frankrike har infört en krisplan för att hantera så många skadade, uppger Sky News.

3. Svenskar på plats
Det är ännu oklart om det finns svenskar med bland de dödade eller skadade. Vad vi vet är att flera svenskar har befunnits sig i Nice under dådet. UD uppmanar alla som har anhöriga hemma i Sverige att höra av sig. Flera svenskar har sett händelsen och uttalat sig i medier.

4. Vad som fanns i lastbilen
Mannen som körde lastbilen sköts ihjäl av polis och i lastbilen hittades flera vapen och granater. Det finns rykten om att även mannen ska ha skjutit mot folkmassan – men det dementerar franska myndigheter, uppger Guardian.

5. Presidenten i Frankrike
Frankrikes president Francois Hollande har kallat dådet för något av "terroraktig karaktär". Flera andra världsledare har fördömt händelsen och pekat på att det högst troligt handlar om ett terrordåd. USA:s president Barack Obama har uttalat sig: "Å amerikanska folkets vägnar fördömer jag i de starkaste ordalag vad som verkar vara en fruktansvärd attack i Nice, Frankrike, som dödade och skadade dussintals oskyldiga civila" till AFP.

6. Terrordåd?
Även svenska terrorforskaren Magnus Ranstorp uttalade sig i Sveriges Radio om att det finns två viktiga pukter som pekar på att det handlar om en attack utförd av extremistiska islamister. Både ISIS och al-Qaida har uppmanat medlemmar att använda sig av bilar eller lastbilar i dåden, dessutom är Frankrikes nationaldag en så pass viktig dag att det kommer "att lämna spår".

7. Det sker i Frankrike
I Frankrike har antiterrorutredare tagit över utredningen och reservistsoldater bistår den ordinarie polisen. Det befinner sig också många soldater i städer över hela Frankrike, uppger franska Le Monde.

8. Undantagstillståndet
Undantagstillståndet som har rått i Frankrike har förlängts med tre månader. Det har hängt kvar sedan terrorattackerna i Paris. Det här är det tredje stora terrordådet mot landet på ett och ett halvt år.

9. Ligger någon organisation bakom?
Än så länge har ingen terrororganisation tagit på sig dådet.

10. Hittade ID-handlingar
Polisen har hittat id-handlingar som tillhör en 31-årig tunisisk man känd av polisen sedan tidigare i den lastbil som plöjde genom folkmassorna vid strandpromenaden i Nice under torsdagskvällen. Det säger poliskällor för AP. Mannen identifierades senare som föraren av lastbilen.




De senaste nyheterna direkt i din inkorg!