I dag är det fem år sedan terrordåden i Norge ägde rum. 77 personer dog till följd av en bilbomb och Breiviks masskjutning på Utøya.
1 av 3
I dag är det fem år sedan terrordåden i Norge ägde rum. 77 personer dog till följd av en bilbomb och Breiviks masskjutning på Utøya. - Foto: Montage/TT
Cirka en och en halv timme efter explosionen i Oslo åkte norrmannen Anders Behring Breivik ut till ön, presenterade sig som en polis – och började skjuta.
2 av 3
Cirka en och en halv timme efter explosionen i Oslo åkte norrmannen Anders Behring Breivik ut till ön, presenterade sig som en polis – och började skjuta. - Foto: TT Nyhetsbyrån
Hårvard Gåsbakk lämnade sina barn hemma för att snabbt åka ut till ön. Han var den som personligen grep Breivik.
3 av 3
Hårvard Gåsbakk lämnade sina barn hemma för att snabbt åka ut till ön. Han var den som personligen grep Breivik. - Foto: TT

Polisen som grep Breivik: “Min son borde fått den kramen”

I dag är det fem år sedan Norge drabbades av fruktansvärda det terrordådet. Polisens insatsledare Håvard Gåsbakk minns tillbaka på gripandet.


Det var den 22 juli 2011, i dag fem år sedan, som Anders Behring Breivik planterade en bilbomb vid regeringskansliet i Norge för att därefter utföra en massaker på ön Utøya. Sammanlagt tog han 77 människoliv den dagen.

Nu berättar Håvard Gåsbakk , polisens insatsledare i Hönefoss, om gripandet av den högerextrema norrmannen i en intervju med Expressen.

Drygt två timmar efter att bomben hade exploderat i regeringskvarteret i Oslo ringer Gåsbakks telefon. Han står då och lagar mat till sina två barn, men får order om att komma genast. Det är skottlossning på Utøya.

"Helvetet är på gång, nu har terrorn kommit till Norge" hinner Gåsbakk tänka innan han drar. På väg ut mot bilen säger sonen:

– Pappa, jag måste få hejdå-gosa.

– Jag säger nej medan jag springer. Det finns inte tid för det, berättar Gåsbakk.

Kunde höra skotten

När Gåsbakk har hämtat utrusting på polisstationen drar han och kollegorna till Utøya. I en överfull röd gummibåt kör han den ena båten, med tio kollegor i, och måste vara försiktig så att han inte kör på ungdomarna som simmar i vattnet. Samtidigt hör de ljudet av skott som avlossas från ett automatvapen.

När de närmar sig ön lokaliserar de att gärningsmannen befinner sig på sydspetsen, och springer söderut längs stigen.

– Det här var just den gången jag skulle haft visiret nedfällt eftersom jag måste räkna med att bli beskjuten, säger Håvard Gåsbakk.

"Min son borde ha fått den kramen"

Det är när Gåsbakk hör ljudet av skott som han tänker på avskedet från sonen.

– Jag vände mig ju bara snabbt och sa nej till hejdå-gosandet. Jag tänker att jag borde ha gjort det för det kunde ha varit sista gången. Min son borde ha fått den kramen, berättar han för Expressen.

När polisen tillsammans med de andra konstaplarna kommit igenom buskaget står Breivik framför dem.

– Han sträcker ut händerna och geväret ligger några meter bakom honom. Vi ger honom order att gå ned på knä, säger Gåsbakk.

45 minuter efter att Gåsbakk stekte pannbiff satte han på Anders Behring Breivik handfängsel.

Polisen mötte stor kritik

Efter terrordåden i Norge mötte den norska polisen stor kritik. Poliserna blev bland annat anklagade för att ha kunnat rädda fler ungdomars liv om polisen hade agerat snabbare. Gåsbalk menar att polisen var i en dramatisk och pressad situation som de inte var förberedda på.

– Det var semestertid. Poliser från hela regionen och granndistrikten kom och hjälpte till. Vi gjorde allt som stod i vår makt för att rädda ungdomarna och gripa gärningsmannen, säger han till Expressen.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Misstänkt grovt brott i Södertälje

Systembolagets strul berodde på hackerattack från Nordkorea

2 timmar sedan
Det var hackare i Nordkorea som slog till mot Systembolagets logistik i Sverige i måndags. Genom att ta stora delar av logistikbolaget Skanlogs data gisslan i en så kallad ransomware-attack lyckades hackarna slå ut tre stora lagerlokaler i Stockholm och Eskilstuna. Det rapporterar Dagens Industri på tisdagskvällen.

Tesla levde inte upp till förväntningarna

3 timmar sedan
Tesla levde inte upp till marknadens förväntningar under det första kvartalet. Omsättningen sjönk med 9 procent jämfört med samma period förra året.

Teknikjättarna ledde uppgång på Wall Street

3 timmar sedan
De sju teknikjättarna ledde uppgången på USA-börserna på tisdagen. Svenska Spotify rusade efter en stark delårsrapport.

Tjäna 33 000 kronor i månaden bara på fonder – så gör du

3 timmar sedan
Det kommer ta ett tag, men när du väl sparat tillräckligt mycket pengar kommer du faktiskt kunna bli det som kallas för ekonomiskt oberoende. Knepet är inte några snabba cash. Istället handlar det om långsiktigt, tålmodigt sparande i indexfonder fram till pensionen. Så här går det till och så här lång tid tar det, enligt experten.

Lång väntan på bostad – kommun får miljonbot

3 timmar sedan
En kvinna i behov av särskild bostad enligt LSS fick vänta nästan två år innan hon fick ett boende. Det berodde enligt Luleå kommun på platsbrist, något förvaltningsrätten inte ser som en acceptabel orsak.