Ellie föddes med en åkomma som gjorde att benen i nedre delen av hennes ansikte slutade växa.
1 av 3
Ellie föddes med en åkomma som gjorde att benen i nedre delen av hennes ansikte slutade växa. - Foto: Twitter/Daily Post
Hennes tänder blev slutligen för stora för hennes mun.
2 av 3
Hennes tänder blev slutligen för stora för hennes mun. - Foto: Daily Post
Hon kände sig både blyg och osäker före operationen.
3 av 3
Hon kände sig både blyg och osäker före operationen. - Foto: Daily Post

Ellies käke slutade växa när hon var åtta – operationen förändrade allt

Ellies käke slutade växa när hon var åtta. Nu har en operation lyckats hjälpa henne att få tillbaka sitt självförtroende.


Ellie Jones föddes med en åkomma som gjorde att benen i nederdelen av hennes ansikte utvecklades långsamt, och sedan slutade utvecklas när hon var åtta år. Detta gjorde att när hennes tänder utvecklades i normal takt så blev munnen på tok för liten.

Ellie själv kände dock inte till tillståndet förrän hon gick till en tandläkare för att få tandställning när hon var 14 år. Det var hennes tandreglerare Joy Hickman som till sist förstod vad hennes tandproblem egentligen kom sig av.

Detta blev starten på en lång rad operationer för att återskapa Ellies käkben så de passade resten av hennes ansikte. Under hela sex år arbetade Joy och en överkäkskirurg vid namn Emma Woolley tillsammans med Ellie vid Glan Clwyd sjukhuset i Wales.

Den första operationen gjordes när Ellie var 16 år gammal. I dag är Ellie 20 och vägen för att återställa hennes krokiga tänder och käklinje har inte varit lätt.

Bildkälla: Facebook/Ellie Jones

– Det var väldigt smärtsamt men det behövde göras för att få bukt med problemet. Jag levde på bara flytande föda i över en månad, och jag kunde inte prata ordentligt utan behövde använda ett anteckningsblock för att kommunicera, säger Ellie till Daily Post.

Det största ingreppet som Ellie genomgått handlade om att dela på hennes käkar både lodrätt och vågrätt för att sedan operera hennes käke och kind ett år senare.


Trots alla smärta säger 20-åriga Ellie, som drömmer om att bli fotograf, att det var värt alltihop.

– Jag brukade vara blyg, men nu känner jag mig självsäker. Det har förändrat hela mitt liv, säger hon.

Hennes kirurg Emma Woolley säger att många som lider av käkproblem inte tror att det går att göra något åt utan bara accepterar det faktum att de har svårigheter att exempelvis tugga.

– Men om det inte behandlas i tidig ålder kan det leda till att svårigheter senare i livet, säger hon till Daily Post.

Nyheter24 har tidigare skrivit om Ariana som lider av en mystisk, obotlig sjukdom som får hennes ena ben att växa sig tre gånger större än det andra.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du opererat något någon gång?
Tack för din röst!