Stor undersökning: Det här tycker arabvärlden egentligen om IS

- 01/08/2016, 21:27
Stödet för terrorgruppen allt lägre.
1 av 3

Stödet för terrorgruppen allt lägre.

TT

Stödet som finns är troligen en reaktion på arbetslöshet och brusten tro på systemet efter arabiska våren.
2 av 3

Stödet som finns är troligen en reaktion på arbetslöshet och brusten tro på systemet efter arabiska våren.

Ap

I Jordanien finns nästan inget stöd alls.
3 av 3

I Jordanien finns nästan inget stöd alls.

TT

Stödet sjunker allt mer för terrorgruppen i en stor undersökning – och stöder verkar vara störst bland lågutbildade och arbetslösa.

Terrorgruppen Islamiska staten, IS, tappar kraftigt förtroende i Arabvärlden. Mellan 0,4 procent och som högst 6,4 procent har förtroende för gruppen visar en ny undersökning som genomförts i fem länder, skriver Washington Post.

Den oberoende undersökningen gjordes i Tunisien, Jordanien, Palestina, Algeriet och Marocko. Bland de som hade positiv inställning till IS var majoriteten arbetslösa eller lågutbildade medborgare. Inte heller där är stödet starkt. Det totalt högsta stöder i undersökningen återfinns i Palestina med 6,4 procent av befolkningen.

Lägst stöd har IS i Jordanien med 0,4 procent som ser positivt på gruppen.

– Det är en seriös undersökning, dock finns andra undersökningar som pekar delvis åt andra håll. Men det är möjligt att de militära bakslag terrororganisationen haft på senare tid gjort att stödet minskar, säger Magnus Norell, som jobbar för The Washington Institute for Near East Policy, till Dagens Nyheter.

Det hela kan vara ett stort bakslag för terrorgruppen då deras armé fått störst bidrag från Tunisien och Marocko. Alexander Atarodi, expert på Nordafrika och Mellanöstern på biståndsorganet Sida.

– Det fanns stora förhoppningar i de här länderna efter den arabiska våren 2010 som inte infriats. När det gäller palestinierna så är deras livssituation dessutom särskilt utsatt på grund av den israeliska blockaden, säger han till DN.

Undersökningen som Washington Post står bakom och utfördes av institutet Arab Barometer.