Hon mördade sin mamma – då upptäcktes familjens mörka hemlighet

- 27/08/2016, 10:47
1 av 4

2 av 4

3 av 4

4 av 4

Gyspsy Rose var svårt sjuk och behandlades av sin mamma Dee Dee i hemmet. Men efter Dee Dees mystiska död upptäcktes familjens hemlighet.

Gypsy Rose och hennes mamma Dee Dee Blancharde bodde i ett hus i staden Springfield, Missouri. Sedan födseln hade Dee Dee tagit hand om sin svårt sjuka dotter som led av en muskelsjukdom och var mentalt på en sjuårings nivå. Dee Dee vårdade dottern i hemmet och familjen verkade leva ett lugnt och stillsamt liv.

Allt skulle dock komma att förändras den 14 juni 2015. På Dee Dees Facebook dök det plötsligt upp en mystisk status som löd "That bitch is dead", vilket betyder ungefär "Den där subban är död".


Flera av Dee Dees Facebook-vänner blev direkt oroliga och två av familjens grannar. Kimberly Blancharde valde att ta sig in i familjens hus för att se om allt stod rätt till. Efter att hon och hennes man David klättrat in genom fönstret till det tysta huset märkte de att det inte syntes några som helst spår efter ett rån eller ett inbrott.

Polisen kallades till platsen för att genomsöka huset ordentligt. När de kom till Dee Dees rum hittade de henne liggande död i sängen. Men Gypsy Rose var spårlöst försvunnen.


Förts trodde man att Gypsy Rose blivit kidnappad, för hur skulle en svårt sjuk flicka som behövde sondmatas och som inte kunde gå kunna fly en mördare själv?

En av hennes vänner berättade dock för polisen att Gypsy Rose egentligen inte var så funktionshindrad som Dee Dee fått det att verka, och att hon dessutom hade en hemlig pojkvän. Efter att polisen sökt igenom Gypsy Roses dator hittade de ett namn de trodde var pojkvännen – Nicholas Godejohn.


Nästa dag gjorde polisen i Wisconsin ett oväntat hembesök på Nicholas adress. När de tagit sig in hittade de även Gypsy Rose, oskadd. Det visade sig att hon kunde gå obehindrat och aldrig varit sjuk som hennes mamma sagt – tvärtom var hon fullt frisk.

Gypsy Rose var inte heller 19 så som mamman sagt, utan 23. Hon hade torterats och förtryckts av sin mor hela sitt liv. Hon berättade för Buzzfeeds reporter som följt fallet under ett helt år att hon började tänka på att fly från det fruktansvärda förtrycket.

Bildkälla: Youtube

Det unga paret hade då valt att döda Dee Dee, vilket de såg som den enda utvägen. Tillsammans hade de planerat mordet. Enligt Gypsy Rose var det Nicholas som genomförde det medan hon väntade i rummet intill. Sedan hade paret flytt brottsplatsen.

Båda två överlämnade sig direkt till polisen. En lång rättegång inleddes som slutade med att Gypsy Rose dömdes till tio års fängelse för mord. Nicholas Godejohn har ännu inte fått sin dom.

Bildkälla: Youtube

Det finns en diagnos som heter Münchhausen by proxy som innebär att en person i en familj vill övertyga andra, och oftast sig själv, om att en familjemedlem är svårt sjuk för att kunna vårda personen och få känna sig behövd. Det är antagligen detta som Dee Dee led av och gjorde att hon hållit sin dotter instängd hela hennes liv.

– Läkarna trodde att mamma var så tillgiven och mån om mig. Jag tror att hon hade varit en perfekt mamma till någon som faktiskt var sjuk. Men jag är inte sjuk. Det är en stor, stor skillnad, säger Gypsy Rose till Buzzfeed från fängelset.

Bildkälla: Youtube

Se en video om fallet här under och läs hela reportaget om mordet från Buzzfeed här.


Nyheter24 har tidigare skrivit om en annan mamma som fejkade att hennes son var svårt sjuk för att få uppmärksamhet.