Torsdag 16 Sep
Stockholm

Rik affärsman betalar burkiniböterna: Man ska få bära de kläder man vill

Affärsmannen Rachid Nekkaz betalar burkiniböterna.
1 av 2
Affärsmannen Rachid Nekkaz betalar burkiniböterna. Foto: TT
Rachid Nekkaz.
2 av 2
Rachid Nekkaz. Foto: TT

Han ska hittills ha betalat mer än 2,5 miljoner kronor för att hjälpa kvinnorna som fått böter.

Kommentera (54)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Runt 15 städer i Frankrike har infört ett förbud mot burkini, som är en täckande baddräkt som bärs av muslimska kvinnor. Den heltäckande baddräkten anses bryta mot den franska franska sekularismen. Samt vara ohygienisk och "ett hot mot den allmänna ordningen”.

Både muslimska samfund och människorättsorganisationer menar att burkiniförbudet är diskriminerande mot grundläggande friheter. Att bära burkini när det är förbjudet ger böter. Men nu har den fransk-algeriska affärsmannen Rachid Nekkaz lovat att han ska betala böterna. Han själv är motståndare till den heltäckande klädseln men menar att man ska få bära vad man vill.

– Men i en demokrati har ingen rätt att förhindra någon annan person från att bära de kläder man vill, förutsatt att de inte är ett hot mot någon annans frihet eller landets säkerhet, säger Nekkaz till The Telegraph.

2010 startade han en fond för att försvara friheten. Kapitalet var en miljon euro för att han skulle kunna betala böterna åt kvinnorna som fortsatte använda plagget.

– Så fort jag ser att Frankrike inte respekterar grundläggande friheter tar jag fram checkhäftet, säger han.

Han ska hittills ha betalat mer än 2,5 miljon kronor för att hjälpa kvinnorna som fått böter.

Kommentera (54)
Kopiera länk
Dela