Här syns Paige för sista gången i livet.
1 av 3
Här syns Paige för sista gången i livet. - Foto: Bildkälla: Polisen
Paige blev bara 15 år gammal.
2 av 3
Paige blev bara 15 år gammal. - Foto: Polisen
Taget från en övervakningskamera utanför butiken där hon blev brutalt mördad.
3 av 3
Taget från en övervakningskamera utanför butiken där hon blev brutalt mördad. - Foto: Polisen

15-åriga Paige skulle köpa lunch – det blev det sista hon gjorde

Mordet chockar ett helt land – och detaljerna är minst sagt riktigt obehagliga.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Den skotska högstadieeleven Paige Doherty skulle in en snabb stund på en matbutik för att köpa någonting att äta på väg till jobbet. Det blev det sista hon gjorde i livet.

Paige var försvunnen i flera dagar och hittades igen i mars 2016 i svarta sopsäckar i ett skogsområde nära staden Clydebank. På kroppen fanns mer än 150 synliga skador – bland dessa 61 huggsår.

Det brutala mordet har chockerat hela Skottland och polisen släppte nyligen bilder från flickans sista sekunder i livet. Paige blev bara 15 år gammal, skriver Telegraph.

Bilderna, som kommer från en säkerhetskamera, visar att Paige varit i butiken tio minuter. Sedan syns hur ägaren John Leathem drar ner gardinerna, låser butiken och sedan går över till butiken bredvid för att köpa antibakteriella servetter, sopsäckar och rengöringsmedel.

Leathem framträdde inför domstol och berättade att Paige hade bett om att få ett jobb i butiken. När de sedan var på väg till kontoret längst bak ska John Leathem ha förklarat att flera personer hade ansökt om jobb hos honom. Då hotade Paige med att anmäla honom för sexuella trakasserier, enligt försvarsadvokaten.

Efter den kommentaren och att Paige började att skrika fick John Leathem panik och han sträckte sig efter en kniv.

Tio minuter efter det brutala mordet låste butiksägaren hela butiken och liket släpade han till bilens bagagelucka. Sen gjorde han rent och öppnade snabbt butiken för kunder igen. Senare under dagen körde han ut liket till ett skogsområde och försökte att gömma det längs vägen.

När Paige aldrig dök upp till sitt jobb hos en frisör några kilometer från matbutiken slogs det larm. Några dagar senare hittades hon genom att hennes ena fot iklädd en vit strumpa stack upp från en av de svarta sopsäckarna.

Under utredningen fortsatte John Leathem med att jobba på som vanligt och fick ha mordet på sitt samvete medan han umgicks med sina två barn och sin fru. Det tog dock inte lång tid innan polisen lyckades med att spåra Paige sista besök i livet till matbutiken.

På kontoret hittades blod på flera ställen trots att det gjorts ett "tydligt försök att göra rent överallt". Domaren i domstolen ansåg att John Leathem begått ett "barbariskt, vanvettigt angrepp på ett barn". Hennes mamma berättade att hon ofta drömmer att hon hör sin dotter skrika, men inte hinner i tid för att hjälpa.

Domen i fallet kommer om cirka en månad.

Andra mord som chockat många är det mystiska mordet som en dotter gjorde på sin mamma efter att hon blivit tvångsvårdad i flera år – och ett misstänkt mord där en 17-åring våldtogs och slängdes efteråt till krokodiler.

/