Torsdag 11 Aug
Stockholm

9 riktigt obehagliga saker du borde veta om Nordkorea

1 av 12
2 av 12
3 av 12
4 av 12
5 av 12
6 av 12
7 av 12
8 av 12
9 av 12
10 av 12
11 av 12
12 av 12

Du vet säkert redan att Nordkorea är ett extremt slutet land. Men har du koll på allt landet håller på med? Här är nio obehagliga fakta.

Kommentera (43)
Kopiera länk
Dela

1. Kim Jong-il, alltså landets nuvarande ledare Kim Jong-uns farsa, la 500 gånger mer pengar på cognac än den genomsnittliga nordkoreanska årsinkomsten

Hennessy cognac. Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

Då var det cognac från Hennessy som gällde. Och Kim Jong-il, som dog 2011, ska han spenderat över 7,8 miljoner kronor (med dagens penningvärde) på det varje år, skriver Business Insider.

2001 möttes EU-ordföranden Göran Persson och den nordkoreanske ledaren Kim Jong-Il i Nordkoreas huvudstad Pyongyang. Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

2. Marijuana är lagligt i Nordkorea

Marijuana. Bildkälla: Pixabay

Nordkorea verkar vara väldigt liberala när det gäller att röka gräs. Enligt rapporter från avhoppare, besökare och experter finns det antingen ingen lag mot det, eller en lag som inte följs särskilt väl.

"Drogen är särskilt populär bland de lägre klasserna i det nordkoreanska samhället", skrev en reporter på tidningen Vice och hänvisade till källor från landet, enligt Huffington Post.

3. Kim Jong-un har en gång tvingat alla manliga medborgare att ha samma frisyr som han

Kim Jong-un. Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

Enligt en källa från Nordkoreas huvudstad Pyongyang har landets myndigheter en gång beordrat alla män att de inte fick ha längre hår än två centimeter. Männen skulle helt enkelt ha en likadan frisyr som landets ledare Kim Jong-un.

Samtidigt uppmanades landets kvinnor att ha samma frisyr som hans fru, skriver Independent.

Kim Jong-un. Bildkälla: Nyhetsbyrån

4. Det kostar nästan 70 000 kronor att lämna Nordkorea

Nordkorea från rymden. Bildkälla: The Expedition 38 crew via Wikimedia commons

Det kallas för att "hoppa av" eller "lämna".

Det har blivit dyrare, och farligare, sedan Kim Jong Un kom till makten att lämna landet. I fjol kostade det nästan 70 000 kronor att ta sig från Nordkorea till Kina, en summa de flesta nordkoreaner inte har råd med, skriver Business Insider.

5. Nordkorea utsågs nyligen till världens mest korrupta land

Bugande nordkoreaner inför statyer av Kim Il-sun och Kim Jong-il. Bildkälla: J.A. de Roo via Wikimedia commons

Förvisso delar de första platsen med Somalia, men ändå. Siffrorna kommer från förra årets korruptionsindex där 174 länder och territorier gav sina resultat mellan noll, som är väldigt korrupt, och 100, som är motsatsen.

Nordkorea fick åtta, skriver Independent.

6. Kim Jong-un lät avrätta sin egen farbror

Farbrorn Jang Song-Thaek. Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

Det var landets egen statsmedia som i december 2013 gick ut med att landet hade avrättat Kim Jong-uns farbror Jang Song-Thaek, som tidigare var en av landets mäktigaste män. Anledningen var att han ansågs vara en förrädare.

Han anklagades bland annat för korruption, droganvändning, spelande och för att ha levt ett utsvävande och depraverat liv, enligt The Guardian.

7. Kristendom är olagligt och biblar skickas in i landet via ballonger

Bibel med ballong. Bildkälla: Youtube

Av Nordkoreas 25 miljoner invånare kan det finnas så många som 400 000 kristna. Samtidigt är det olagligt att praktisera den kristna läran i landet, och att äga en bibel är ett brott. Trots det är efterfrågan efter biblar stark.

Därför finns det människor som skickar biblar med hjälp av ballonger över gränsen och in i landet till olika glesbygdsområden. Där kan biblarna sedan lite diskret hämtas upp, enligt en amerikansk pastor som Fox News pratat med.

8. Om du skickas till ett fängelseläger är det inte bara du som drabbas – utan även tre generationer av din familj

Kim Jong-un. Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

Enligt David Hawk från kommittén för mänskliga rättigheter i Nordkorea har det funnits tvångsarbetsläger i landet sedan 1970-talet. Förhållandena i lägren ska vara fruktansvärda och fångarna torteras och misshandlas inte sällan till döds.

Dessutom kan hela familjer fängslas samtidigt. Enligt ett påbud från landets gamla ledare Kim Il Sung från 1972 måste upp till tre generationer i familjen straffas. Detta för att få bort alla frön till framtida fiender.

Några rättegångar sker i regel inte heller, utan det folk döms för är enligt David Hawk saker som felaktigt tänkande, fel kunskap, fel umgänge eller fel bakgrund, skriver The Economist.

9. Det finns en spökstad som enbart är byggd för att locka sydkoreaner över gränsen

Spökstaden Kijong-dong. Bildkälla: Don Sutherland, U.S. Air Force via Wikimedia commons

Nordkorea byggde på 1950-talet staden Kijong-dong vid den sydkoreanska gränsen. Staden är en spökstad och endast byggd i propagandasyfte att få sydkoreaner att vilja kommer över gränsen.

Staden har också fungerat som tillhåll för den Nordkoreanska gränsmilitären, enligt Wikipedia.

Om du trodde Nordkorea var illa borde du kolla in de här länderna. Läs också om hur landet infört en ny lag som förbjuder sarkasm.

Glöm inte att ladda ner vår app för fler nyheter.

Hade du kolla på det här?
Tack för din röst!
Kommentera (43)
Kopiera länk
Dela
Senaste nytt

Stor förstörelse efter knarkgripanden

Publicerades: 2 timmar sedan

Brand på norskt jättefartyg

Publicerades: 2 timmar sedan

Kravet – förbjud mopedbilar: "Väldigt osäkra"

Publicerades: 2 timmar sedan

Person skjuten i södra Stockholm

Publicerades: 2 timmar sedan

Patient opererades på fel sida av höften

Publicerades: 3 timmar sedan

Färre båtmotorstölder polisanmäls

Publicerades: igår 21:02

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.