Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Nu är det klart: Norge inför förbud mot niqab i skolan

- 06/10/2016, 08:10 -
1 av 2

TT

2 av 2

TT

Norge kommer börja med försök att genomföra förbudet redan under hösten.

Utbildningsministern Torbjørn Røe Isaksen sade under ett tal att Norge kommer försöka verkställa niqabförbudet, som är tänkt att gälla på skolor och universitet, redan under hösten, rapporterar Vårt Land via Nettavisen.

Flera partier ställer sig bakom förslaget, bland annat Arbeiderpartiet ledare Jonas Gahr Støre. Partiet betonar dock att de inte är för att förbjuda klädesplagget generellt, men att det i undervisningssituationer kan vara bra med ett förbud. De föreslår att det ska till ett nationell regelverk för att förbudet ska fungera.

Partiet hoppas nu att förlaget ska vara tillräckligt för att få stöd av Fremskrittspartiet, som helst ser att ett förbud mot niqab införs på alla offentliga platser. Men partiet erkänner också att de är medvetna om att det inte finns underlag för att få majoritet för ett sådant förslag.

De säger att de ställer sig bakom Arbeiderpartiets förslag men hoppas att det i framtiden ska finnas möjlighet att ta förslaget ett steg längre.

– Det gläder oss att Arbeiderpartiet nu vänt i frågan, säger Harald Tom Nesvik, Fremskrittspartiets parlamentariske ledare rapporterar Vårt Land via Nettavisen.

Nyheter24 har tidigare skrivit om att sex elever blev utkastade från en skola för att de bar niqab.

Glöm inte att ladda ner vår app för fler nyheter.

Vad tycker du om förbudet?