LynLee föddes två gånger.
LynLee föddes två gånger. - Foto: Montage/Faksimil CNN

Hon kallas för "mirakelbebis" – föddes två gånger

När Margaret var i 16:e veckan upptäcktes att något var fel på hennes barn. Så hon fick föda två gånger.


Alla har vi någon gång fötts, men hur många har egentligen fötts två gånger?

Antagligen inte så många fler än LynLee Hope.

Det var när hennes mamma Margaret Boemer var gravid i 16:e veckan som läkarna noterade att graviditeten inte riktigt var som den skulle, skriver CNN.

Läkarna befarade att det var något allvarligt fel med barnet och att hon hade sacrococcygeal teratom, vilket innebär att tumörer växer ifrån barnets svanskota innan det är fött.

– Det var väldig chockerande och läskigt, för vi visste inte vad det långa ordet eller den diagnosen skulle innebära, berättade mamman i en intervju som delades av Texas barnsjukhus.

Ville ge henne en chans till ett liv

Enligt Dr. Darrell Cass är detta den vanligaste tumören hos en nyfödd, även om det är ovanligt. Den drabbar en på 35 000 barn, de flesta flickor.

Eftersom tumören försöker växa genom att ta blod från barnet, samtidigt som barnet försöker växa, tävlar barnet och tumören emot varandra. En del av tumörerna är godartade och kan tas bort efter barnet är fött, men i värsta fall förlorar barnet kampen.

Margaret rekommenderades att avsluta graviditeten, men det ville hon inte, och och tumören gjorde barnet sjukare och sjukare. Så Cass erbjöd henne ett annat sätt: fosterkirurgi.

Valet var enkelt.

– Vid 23:e veckan höll tumören på att stänga av hjärtat och göra så att hon fick hjärtsvikt. Så det var ett val mellan att låta tumören ta över hennes kropp eller ge henne en chans till ett liv.

Bildkälla: Faksimil CNN

Togs ut och lades tillbaka igen

Cass och hans kollega Dr. Oluyinka Olutoye öppnade upp Margarets livmoder och opererade bort tumören, som vid det här tillfället var nästan dubbelt så stor som barnet.

Det slutade med att lilla LynLee kom att hållas utanför livmodern. Under operationen saktades hennes hjärta ner till en otrolig låg hjärtrytm. Så låg att det i princip stannade. Men tack vare en hjärtspecialist kunde de rädda LynLee.

När tumören var borta placerades hon tillbaka i livmodern och Margaret syddes ihop.

"Det var värt all smärta"

Den 6 juni, 12 veckor senare, föddes LynLee Hope igen med ett kejsarsnitt.

Efter födseln gjordes en extra koll och personalen kunde konstatera att hon var frisk.

När hon var åtta dagar gammal fick hon opereras ännu en gång eftersom rester av tumören hade börjat växa.

– Baby Boemer är fortfarande ett spädbarn, men gör bra ifrån sig, säger Cass till CNN.

Han har gjort en liknande operation tidigare som var framgångsrik.

– Jag tror att hon är ungefär 7 år nu, och hon sjunger karaoke till Taylor Swift – hon är helt normal.

Efter den första "födseln" fick Margaret vara sängliggandes resten av graviditeten. Men nu när hon ser sin tredje dotter med sina systrar säger hon att "det var värt all smärta", enligt CNN.

Bildkälla: Faksimil CNN

Läs även om tjejen som föddes med två vaginor – och hennes pojkvän penetrerar båda.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du barn?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Fritidshusmarknaden lyfter - kan komma bakslag

Var tredje ukrainare behöver psykosocialt stöd

Var tredje ukrainare är i behov av någon form av psykosocial hjälp, enligt Röda Korsets ukrainska generalsekreterare Maksym Dotsenko. Vi lever i kriget, följer det från morgon till kväll, säger han till TT under ett besök i Sverige.

Svenskarna i Natostyrkan: "Väldigt självklart"

Lön och arbetsvillkor är inte spikade, ändå räcker många upp handen när Sverige för första gången ska medverka i den multinationella Natostyrkan i Lettland. Det är väldigt självklart, säger André Steffert, plutonchef på P7 i Skåne.

Nu har bitcoin halverats

Nu har den skett – den hett emotsedda halveringen av kryptovalutan bitcoin, uppger analysföretaget Coingecko. Halveringen inträffar vart fjärde år och innebär att antalet nya bitcoin som tillförs marknaden halveras.

Toppåklagare anställde älskarinna – åtalas

En västsvensk toppåklagare åtalas för att ha hjälpt till att ge sin älskarinna en högt uppsatt position inom myndigheten.

Tände eld på sig själv under Trumpmål – dog

En man som på fredagen tände eld på sig själv utanför domstolen i New York där juryurvalet i målet mot expresident Donald Trump ägde rum har avlidit av sina skador, enligt New York Post.