Tala Raassi straffades med 40 piskrapp när hon var 16 år.
Tala Raassi straffades med 40 piskrapp när hon var 16 år. - Foto: Montage/Faksimil Instagram

Tala straffades med fängelse och 40 piskrapp – för att hon bar kjol

När Tala var 16 år straffades hon med 40 piskrapp för att hon hade kort kjol. Nu ger hon tillbaka – som stor modedesigner.


Tala Raassi, 33, straffades med 40 piskrapp och fängelse för att hon hade på sig en kort kjol. I dag tar hon revansch som en internationellt erkänd bikini-designer, skriver Success, via BT.

Modedesignern Tala växte upp i Iran där kvinnorna måste täcka sin kropp. Samtidigt finns det många modemedvetna kvinnor som i hemlighet kollar på västerländsk tv och festar inte helt olikt det vi gör i västvärlden. I åtsittande klänningar och dricker alkohol.

– Jag växte upp bland vänner och familj som höll firanden gömda från myndigheterna och gjorde det de ville. Bara olagligt, berättar Tala för Success, enligt BT.

När Tala skulle fira sin 16:e födelsedag kom hon till festen täckt som vanligt – men bytte om till en kort kjol att festa i. Det var då den religiösa polisen kom till platsen.

Tala straffades med fem dagars fängelse och 40 piskrapp för att ha hållit i en “mixad fest, otäckt och med västerländsk musik”.

– Jag hade på mig en minikjol för att jag ville gå med de kläder jag ville ha, och festen var i mitt privata hem, berättade hon för Success.

Sedan den dagen har mode blivit en frihetssymbol för henne.

– Jag tror inte att frihet handlar om hur mycket kläder du tar av eller på dig. Det handlar om att ha ett val, förklarar hon.

Redan som barn drömde Tala om att arbeta med mode. En gång tog hon sin mammas minkpäls för att göra en kappa, och en annan gång lädret från sin pappas fåtölj för att göra en kjol. Allt för sin Barbie.

I dag är Tala en stor modedesigner och har bland annat klätt deltagarna i Miss Universe med sina badkläder.

Vägen till framgång har varit tuff. Hon bor numera i USA och har arbetat med flera misslyckade designföretag tills hon så småningom fick sitt genombrott med det egna badkläder-märket “Tala Raassi.”

Hennes klädmärke är nu känt över nästan hela världen och företaget omsätter 700 000 dollar, motsvarande 6,5 miljoner kronor, skriver BT.

Läs även om Khoudia som mobbades för sin hudfärg men som nu gör succé som modell och Kylie Jenners hetaste bilder på Instagram.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Kan kläder vara frihet?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Israel går tillbaka till förhandlingsbordet

Inflationen i USA på väntad nivå

Kärninflationen i USA i februari – där prisökningarna på energi och livsmedel räknas bort – uppgick till 2,8 procent i årstakt, vilket låg i linje med förväntningarna.

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

1 timme sedan
Ryssland har ett klart övertag i kriget, enligt Ukrainas nye arméchef Oleksandr Syrskyj. Invasionsstyrkorna har flera gånger mer ammunition än vad ukrainarna har.

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

1 timme sedan
För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polisen i Svenljunga rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"På länsväg 1566 sydost om Håcksvik har en bilist och en motorcyklist kolliderat.", skriver polisen på sin hemsida.

Polens president stoppar dagen efter-piller

1 timme sedan
Polens president Andrzej Duda använder sitt veto för att sätta stopp för regeringens planer på att lätta på restriktionerna mot receptfria akuta p-piller.