Devan, 23, föddes utan vagina – nu vill hon och hennes man skaffa barn

Devan föddes utan vaginal kanal och livmoderhals. Nu hoppas hon på att kunna bilda en familj.


Devan Merck från Georgia i USA, idag 23 år, föddes med en missbildad livmoder och utan vagina. Nu hoppas hon att hon kommer kunna skaffa barn.

En annan kvinna som föddes utan vagina har Nyheter24 tidigare skrivit om som då talade ut om sin sorg och sina besvär.

När Devan var 12 år fick hon reda på att hon hade Mayer-Rokitansky-Küster-Hauser-syndrom, något som drabbar 1 av 5 000 kvinnor.

Det betyder att hennes livmoder var missbildad och att hon föddes med varken en vaginal kanal eller livmoderhals.

Bildkälla: Facebook

Vid 13 års ålder opererade hon bort sin livmoder och tre år senare gjordes ännu en operation.

Hon hade nämligen ett tjockt lager av hud som helt täckte den vaginala öppningen. Läkarna transplanterade därför hud från rumpan för att kunna skapa en vaginal öppning. De skar upp ett hål och placerade den transplanterade huden vid vaginan.

I flera månader var Devan tvungen att ha en form av skumimplantat inuti vaginan så att inte den inte växte ihop igen. Men mobbningen fortsatte från hennes klasskamrater.

– Jag blev mobbad under flera år och kände mig annorlunda,. Andra barn kallade mig för "kille" och "freak" och pojkvänner försvann när de insåg att jag inte kunde ha sex, säger Devan till Daily Mail.

En av hennes tidigare pojkvänner, som Devan förlorade sin oskuld med, menade att hon "kändes annorlunda" och till och med "luktade annorlunda" på grund av sin artificiella vagina. Läs mer om de här sexmyterna du måste sluta tro på.

När hon slutade skolan träffade hon Trent, 28, som idag är hennes man. Nu vill de bilda en familj eftersom de nyligen upptäckte att Devan har två fungerade äggstockar.

– Jag är inte annorlunda på något vis. Istället för att ha en naturligt fungerande vagina så har jag en "tillverkad" vagina.

Bildkälla: Facebook

Devan menar att hennes liv har förändrats helt och hållet.

– Allt jag har varit med om har gjort mig starkare, och jag tror att jag kommer att bli en fantastisk mamma. Äntligen ser jag ljuset i slutet av tunneln, säger hon till Daily Mail.

Paret planerar att försöka bli föräldrar med hjälp av en surrogatmamma.

– Jag vet att det här syndromet är väldigt svårt att hantera rent emotionellt, och jag är glad att jag finns här för att stötta henne, säger Trent.

Mayer-Rokitansky-Küster-Hauser-syndrom är en medfödd missbildning som visar sig genom att personen föds utan vagina, livmoder eller livmoderhals. Oftast har kvinnor som har syndromet fullt fungerande äggstockar, men inte någon menstruation eller möjlighet att bli gravid.

Vaginan ser utifrån helt "normal" ut och därför tar det oftast tills kvinnan blir tonåring innan diagnosen fastställs. Efter operation och behandling kan personer med diagnosen ha vaginalt sex och kan få sina ägg befruktade utanför kroppen.

Läs också om en kvinna som har två vaginor som båda kan penetreras. Eller läs en intervju med Sofia som lider av vaginism.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Sverige diskuterar luftförsvar till Ukraina

Dianas kläder under klubban – så dyrt blir det

Axelvaddar, påskliljegult och glimrande guldknappar. En liten del av historien kan bli din – eller någon annans – när prinsessan Dianas berömda outfits snart går under klubban. Men det blir med största sannolikhet inte billigt.

Person död: Föll från hög höjd på jobbet

En person har avlidit efter en arbetsplatsolycka i Gävle, skriver polisen på sin webbplats.

Stockholm: Polisen rapporterar om rattfylleri

"Misstänkt drograttfylleri på Södermalm.", skriver polisen på sin hemsida.

Kundens vidriga upptäckt i Icas hallon: "Slängde skiten"

I dagarna gjorde en kvinna från Skellefteå en vidrig upptäckt i Icas frysta hallon. Efter händelsen kommer kvinnan inte kunna äta hallon igen...

Traderas skarpa varning till kunderna: "Var försiktig..."

"Vi tar detta på stort allvar" skriver Tradera i ett mejl till sina kunder. I det varnar de för bedragare, både i utskick på mejl och sms, eller via meddelanden på sajten.