Saras starka brev till våldtäktsmannen: "Dina smutsiga händer in i min kropp"

- 20/12/2016, 15:49
Sara Roebuck skrev ett långt brev till mannen som försökte våldta henne.
1 av 4

Sara Roebuck skrev ett långt brev till mannen som försökte våldta henne.

TT / Facebook

Nu hyllas hon för sitt mod.
2 av 4

Nu hyllas hon för sitt mod.

SCANPIX NORWAY

Sara pluggar i Paris.
3 av 4

Sara pluggar i Paris.

Facebook

4 av 4

Medium

Efter att Sara Roebuck mötte sin våldtäksman under rättegången skrev hon ett långt brev till honom. Nu hyllas hon för sitt hjältemod.

Sara Roebuck hade avklarat tre veckor av sin sex månader långa praktik i Paris när hon blev sexuellt överfallen av en man på en nattklubb.

Ett år efter övergreppet satt Sara på rättegången och fick återse mannen som försökt våldta henne. Det ledde i sin tur till att hon skrev ett långt och ärligt brev till den misstänkte våldtäktsmannen.

Brevet hamnade på Facebook, sedan återpublicerat i sin helhet på sajten Medium.

Medium faksimil

– Jag skakade och grämde mig över att jag precis publicerat en så personlig historia på nätet. Helt plötsligt hörde alla av sig. Människor från mitt förflutna, mitt gymnasium, gamla lärare, mina föräldrars vänner, bekanta och främlingar från länder som USA, Frankrike, Tyskland, Sverige och Australien hörde av sig för att säga hur stolta och tacksamma de var över att jag delade med sig, säger Sara till indy100.

I brevet finns många detaljer från natten där övergreppet skedde. Hur en man låste in henne i ett rum i tjugo minuter. Hur han tog hennes väska så att hon inte kunde ringa efter hjälp – och hur hon skrek så högt hon kunde innan han sexuellt attackerade henne genom att försöka tvinga in sin hand in i henne. Brevet är riktat till hur mannen uttalade sig i rättssalen:

"Du säger att det bara varade i några minuter, inte att du låste min mig i ett rum där du i tjugo minuter försökte rycka loss mina kläder medan du kastade mig på handfatet. Medan du försökte att våldta mig. Du sa att du låg ovanpå mig eftersom jag hade spillt en drink på golvet och ramlat, inte för att efter jag lyckades att knuffa dig ifrån mina öppnade ben".

Hon skriver också att han berättade inför rätten att han bara rörde henne en eller två gånger innan han insåg att hon hade mens och en tampong mellan benen. Hon skriver "när du tvingade upp min klänning och lyckades blottlägga det allra mest intima och känsliga av hela mig" och att han flera gånger "försökte köra upp dina smutsiga händer in i min kropp".

Facebook

Hon lyckades med att fly efter att hon fick tag i en brandsläckare som hon slog till mannen med. För indy100 berättar hon att själva processen efteråt var minst lika jobbig. En period full av medicinska undersökningar, förhör och rättegångar.

– Jag kan säga det som så att ingen vettig person vill frivilligt utsätta sig för att anmäla en våldtäkt. Det är förnedrande, skrämmande, hjärtskärande och då pratar vi bara om början.

TT

Nu vill Sara att alla ska läsa hennes brev och att alla ska inse att våldtäkt är ett allvarligt brott där skulden alltid ska läggas på våldtäktsmannen och inte på offret.

Efter att brevet publicerades har det översatts till flera språk och kallas för ett "manifest mot våldtäkt".

Brevet avslutas med:

"Jag vägrar att låta mitt liv sänkas på grund av det här. Jag vägrar att bli definierad av det här, för jag är så mycket mer än det, Paris betyder så mycket mer för mig än det här och jag kommer att fortsätta att prata och slåss för det som jag tror är rätt. Och du kommer också det".

Läs det långa brevet i sin helhet här.

Läs en krönika från Nyheter24:s Amanda Leander där hon ärligt berättar om övergreppen hon utsatts för.

Läs också om en pappa som avslöjades via en mobilfilm när han våldtog sin dotter dagligen.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.