Lukasz blev attentatsmannens första offer.
1 av 3
Lukasz blev attentatsmannens första offer. - Foto: TT
Lukasz ska ha blivit både skjuten och knivhuggen.
2 av 3
Lukasz ska ha blivit både skjuten och knivhuggen. - Foto: TT
Han satt död i förarhytten när lastbilen körde rakt in i en julmarknad i Berlin.
3 av 3
Han satt död i förarhytten när lastbilen körde rakt in i en julmarknad i Berlin. - Foto: TT

Obduktionen avslöjar: Så var lastbilschauffören Lukasz sista timmar i Berlin

Den 19 december körde en lastbil in i folksamlingen på en julmarknad i Berlin. 12 personer dödades.


På kvällen den 19 december dundrade en lastbil in i en stor folksamling mitt under en pågående julmarknad i centrala Berlin.

12 personer dödades, och ett femtiotal skadades. Mannen som körde lastbilen flydde platsen, men sköts sedan till döds ett par dagar senare. Men det satt en till man i lastbilens förarhytt. Han var redan död, av ett skott i huvudet.

Det visade sig att den döda mannen var polske Lukasz Urbans, 37. Han jobbade som lastbilschaufför och hade kört en leverans från Italien till Berlin när gärningsmannen attackerade honom. Från 15-tiden samma dag finns inga livstecken från Urbans alls.

Nu har en obduktionsrapport släppts, som visar hur hans sista timmar i livet kan ha sett ut, skriver danska BT.

Rapporten visar att Urbans sköts i huvudet mellan klockan 16.30 och 17.30, måndagen den 19 december.

Först flera timmar senare, runt klockan 20, inträffade attacken. Det är enligt tyska tidningen Bild möjligt att Urbans blev skadad, men fortsatt var vid liv under dådet.

TT Bild

Obduktionsrapporten visar också att Urbans knivhöggs när han fortfarande levde. Man tror att han sköts till döds när han förgäves försökte återta kontrollen över lastbilen – och stoppa attacken.

– Det syns att han kämpade för sitt liv. Det är många knivsår och ansiktet är svullet. Det tyder på hård kamp, sa Urbans kusin Ariel Zurawski till polska medier, efter attacken.

Lukasz Urbans lämnade efter sig en fru och en tonårsson. Efter attacken i Berlin startades en insamling till Urbans familj. Man fick då in drygt 1,5 miljoner kronor – alltså mer än 20 gånger mer än en genomsnittlig polsk årslön, skriver BT.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Flera gripna i Tadzjikistan för Moskvadåd

Polisen i Motala rapporterar om trafikolycka

"Bilist och två cyklister i kollision.", skriver polisen på sin hemsida.

Förtroendet för regeringen ökar

Väljarnas förtroende för regeringen ökar, enligt en GP/Novusmätning. I mars svarade 35 procent att de har ganska eller mycket stort förtroende för regeringen. I januari var siffran 28 procent.

Spikas upp på kors – för att fira påsk

1 timme sedan
Filippinske Ruben Enaje har låtit sig korsfästas under årets långfredag – för 35:e gången. Inför korsfästelsen uppgav han att han planerade att ägna sina böner under traditionen till fred i Ukraina, i Gaza och det omtvistade Sydkinesiska havet.

Återupptar miljonstöd till Ibn Rushd – M rasar

1 timme sedan
Det rödgröna styret i Stockholm har beslutat att betala ut fyra miljoner till det kritiserade studieförbundet Ibn Rushd. Folkbildningsrådet ser inga hinder att stötta organisationen. Men Moderaterna i staden rasar.

45 omkom i bussolycka – ett barn hittat vid liv

1 timme sedan
Minst 45 människor har omkommit i en bussolycka i Sydafrika. Bussen körde av en bro på ett bergspass under torsdagen, störtade 50 meter ned i en ravin och fattade sedan eld.