Lördag 8 Maj
Stockholm

Flera tjejer berättar: Så är det att leva med PMS

Dagarna innan mensen kommer kan en del känna av PMS.
1 av 3
Dagarna innan mensen kommer kan en del känna av PMS. Foto: TT
Humörsvägningar, huvudvärk, ömma bröst och ont i magen är några av besvären.
2 av 3
Humörsvägningar, huvudvärk, ömma bröst och ont i magen är några av besvären. Foto: TT
Nu har fyra kvinnor delat med sig av sina besvär.
3 av 3
Nu har fyra kvinnor delat med sig av sina besvär. Foto: TT

Dagarna innan mensen kommer kan en del känna av PMS. Här har fyra kvinnor delat med sig av sina besvär.

Kommentera (3)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Dagarna innan man får mens kan vissa uppleva PMS, som är en förkortning på premenstruellt syndrom. Det kan innebära att man bland annat får humörförändringar, huvudvärk, ömma bröst och ont i magen.

Det är vanligt att känna av PSM och hur de påverkar någon varierar från person till person. Det finns även de som har PMDS, premenstruellt dysforiskt syndrom, som är en svårare form av PMS, skriver vårdguiden.

Tidningen Independent har pratat med fyra kvinnor som har PMS. De har delat med sig av sina besvär och hur de upplever att det är att ha PMS.

Bildkälla

När 28-åriga Lucie var 14 år fick hon sina första besvär. Hon hade migrän, kräkningar, förvirring och självmordstankar. Hon fick antidepressiva läkemedel utskrivet och fick även psykiska diagnoser av läkare. Men när hon fick sitt andra barn fick hon den rätta diagnosen, PMSD.

Hon gjorde då en hysterektomi och opererade bort sin livmoder.

– Det var ett svårt val att göra i min ålder, men jag kände att det inte fanns något annat alternativ. Jag har aldrig känt mig bättre och är glad för att mitt liv äntligen kan börja, berättar Lucie för tidningen.

Bildkälla

När 25-åriga Drewe har mens så är hon ofta ledsen, orolig och blir lätt arg och upplever även att hon har dåligt självförtroende.

Hon har även ont i korsryggen och känner sig svag i benen. För att få bukt med PMS:en så äter hon p-piller utan uppehåll, vilket hjälper litegrann.

– Det värsta är att jag stundtals känner det som att jag inte har kontroll över mina egna tankar vilket får mig att känna det som att jag blivit galen.

Bildkälla

38-åriga Mads fick sin mens och även PMS för första gången när hon var elva år. Hon stannade hemma från skolan ibland på grund av symtom som kräkningar och diarré.

Hon fick alternativ medicin men hittade aldrig något som riktigt hjälpte trots att hon besökte läkaren flera gånger. När hon var 28 år gammal fick hon sitt första barn och menar att det blev bättre med PMS:en då.

– Jag tycker inte att PMS tas på allvar alls, det är bara ett av livets problem som vi blir tillsagda att hantera, säger Mads till Independent.

Bildkälla

24-åriga Daisy hade svår migrän dagarna innan hon fick mens under det första året. Hon låg i ett mörkt rum i flera timmar eftersom hon var så ljuskänslig och menar att det kändes som att huvudet skulle explodera. Hon känner sig också väldigt ilsken när hon har mens och illamående.

Nu äter Daisy minipiller för att minska smärtorna under mensen.

När man har mens blir livmodern större – hur stor den blir kan du se här. Du kanske också vill läsa om platsen där kvinnor får ledigt när de har mens – det kan du göra här.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Har du PMS?
Tack för din röst!
Kommentera (3)
Kopiera länk
Dela