Måndag 21 Jun
Stockholm

Donald Trump utsåg ny domare för Högsta domstolen – via live-sänd "reality show"

Trump visar sin reality show-personlighet.
1 av 3
Trump visar sin reality show-personlighet. Foto: Twitter/TT
När han valde domare till Högsta domstolen.
2 av 3
När han valde domare till Högsta domstolen. Foto: Carolyn Kaster
Watch live!
3 av 3
Watch live!. Foto: Twitter

Kanske har president Trump inspirerats av sin gamla karriär som programledare?

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Två deltagare. En av de mest betydelsefulla posterna i hela USA. Bara en vinnare. Det hade kunnat vara överskriften till tisdagskvällens event där Donald Trump valde en ny domare till Högsta domstolen. I alla fall om man ska tolka de analyser av presskonferensen som gjorts av politiska journalister, bland annat från CNN.

Kanske hämtade presidenten inspiration från sin egna reality show "The Apprentice"? Trump har i veckan också blivit anklagad för att ha extrema problem med sin narcissism.

GiphyGiphy

Östra flygeln i Vita huset var fullt med folk och Donald Trump klev in med orden:

– Jag lovade det amerikanska folket att hitta den bästa domaren i hela landet.

Valet föll på Neil Gorsuch som är ovanligt ung för posten med sina blott 49 år. Han beskrivs som en man som tolkar grundlagen bokstavligt och är stark motståndare till assisterat självmord. Han tros också vara abortmotståndare, även om han aldrig tekniskt sett dömt i något sådant fall.

Neil GorsuchTT

"Förloraren" var domaren Thomas Hardiman från Pittsburgh, Pennsylvania. En annan "förlorare" var den tillförordnade justitieministern som fick sparken eftersom hon inte ville efterfölja presidentens order om inreseförbud.

Nu är det i alla fall fyra domare som ses som "konservativa", fyra som "liberala" och det har fått oppositionen Demokraterna att gå i taket. De lovar att blockera Trumps val i senaten som måste godkänna kandidaten, skriver Politico.

När Barack Obama satt som president röstade Högsta domstolen igenom frågor som exempelvis att lagstadga samkönade äktenskap, som ansågs vara förenligt med konstitutionen.

Här kan du se presskonferensen:


Läs också om 6 saker som förklarar Trumps kritiserade inreseförbud – eller läs en intervju med svenske Adrian som inte kan lämna USA på grund av förbudet.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Kommentera
Kopiera länk
Dela