När han valde domare till Högsta domstolen.
När han valde domare till Högsta domstolen. - Foto: Carolyn Kaster

Donald Trump utsåg ny domare för Högsta domstolen – via live-sänd "reality show"

Kanske har president Trump inspirerats av sin gamla karriär som programledare?


Två deltagare. En av de mest betydelsefulla posterna i hela USA. Bara en vinnare. Det hade kunnat vara överskriften till tisdagskvällens event där Donald Trump valde en ny domare till Högsta domstolen. I alla fall om man ska tolka de analyser av presskonferensen som gjorts av politiska journalister, bland annat från CNN.

Kanske hämtade presidenten inspiration från sin egna reality show "The Apprentice"? Trump har i veckan också blivit anklagad för att ha extrema problem med sin narcissism.

GiphyGiphy

Östra flygeln i Vita huset var fullt med folk och Donald Trump klev in med orden:

– Jag lovade det amerikanska folket att hitta den bästa domaren i hela landet.

Valet föll på Neil Gorsuch som är ovanligt ung för posten med sina blott 49 år. Han beskrivs som en man som tolkar grundlagen bokstavligt och är stark motståndare till assisterat självmord. Han tros också vara abortmotståndare, även om han aldrig tekniskt sett dömt i något sådant fall.

Neil GorsuchTT

"Förloraren" var domaren Thomas Hardiman från Pittsburgh, Pennsylvania. En annan "förlorare" var den tillförordnade justitieministern som fick sparken eftersom hon inte ville efterfölja presidentens order om inreseförbud.

Nu är det i alla fall fyra domare som ses som "konservativa", fyra som "liberala" och det har fått oppositionen Demokraterna att gå i taket. De lovar att blockera Trumps val i senaten som måste godkänna kandidaten, skriver Politico.

När Barack Obama satt som president röstade Högsta domstolen igenom frågor som exempelvis att lagstadga samkönade äktenskap, som ansågs vara förenligt med konstitutionen.

Här kan du se presskonferensen:


Läs också om 6 saker som förklarar Trumps kritiserade inreseförbud – eller läs en intervju med svenske Adrian som inte kan lämna USA på grund av förbudet.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ruttet påskägg för skattebetalarna: Chef tappade bort miljard

Expert: Större risk för flygkrasch än broras

Brokollapsen i Baltimore har chockat en hel värld. Risken för en liknande händelse i Sverige är nästintill obefintlig, enligt Raied Karoumi, professor i brobyggnad. Risken för att ett flygplan skulle krascha in i Öresundsbron är nog större än en kollision med ett fartyg, säger han.

Soldater från flera länder ska skydda OS i Paris

Flera länder kommer att skicka soldater för att hjälpa Frankrike att säkra OS i Paris, meddelar en representant från det franska försvarsdepartementet.

ICJ beordrar Israel att förhindra svält i Gaza

Internationella domstolen i Haag, ICJ, beordrar Israel att vidta brådskande åtgärder för att förhindra en svältkatastrof på Gazaremsan.

Så går det för nätläkarna Kry, Min Doktor och Doktor24

1 timme sedan
Kry förlorade nästan två miljarder i årstakt. Men bolagets vd kallar det för en "jättebra position" i sitt pressmeddelande. Och sedan dess har det vänt uppåt, säger man. Flera konkurrenter har också goda nyheter. Nyheter24 har tittat närmare på nätläkarna.

Fler döms för påskupploppen i Malmö

1 timme sedan
Ytterligare sex personer döms för inblandning i påskupploppen 2022, rapporterar P4 Malmöhus.