Tisdag 15 Jun
Stockholm

5 läskiga kopplingar mellan Donald Trump och högerextremism

Donald Trump stöttas av flertalet högerextrema rörelser.
1 av 6
Donald Trump stöttas av flertalet högerextrema rörelser. Foto: TT
Ku Klux Klan är ett exempel.
2 av 6
Ku Klux Klan är ett exempel. Foto: AP1939 / Ap
Efter en ensam terrorist sköt ihjäl sex muslimer stöttade han Trump.
3 av 6
Efter en ensam terrorist sköt ihjäl sex muslimer stöttade han Trump. Foto: TT
Donald Trum tar avstånd – men kritiker menar att det inte är tillräckligt snabbt eller hårt.
4 av 6
Donald Trum tar avstånd – men kritiker menar att det inte är tillräckligt snabbt eller hårt. Foto: TT
Bild från video från ett möte i USA.
5 av 6
Bild från video från ett möte i USA. Foto: Atlantic
Trump.
6 av 6
Trump. Foto: Susan Walsh

Redan under USA:s president Donald Trumps kampanj hyllades han av högerextrema grupper.

Kommentera (28)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Donald Trumps presidentskap i USA har skapat en del kontroverser. Bland annat har hans inreseförbud för muslimer kraftigt kritiserats över hela världen. Men det finns någonting under ytan som är minst lika oroväckande.

TT

Redan under Trumps presidentkampanj spreds information om hur extremhögern verkade stötta honom. Här är fem obehagliga tecken som sammanlänkar Donald Trump och världens extremhöger:

1. Trumps namn förekommer ofta under nazistmöten

”Hail Trump! Hail our people! Hail victory!”. Så lät det under ett möte lett av "alternativhögerns" ansikte utåt – Richard Spencer – efter Trumps valseger. Flera personer gjorde Hitler-hälsningen i samband med att Trumps namn nämndes.

Atlantic faksimil

Presidenten tog väldigt lång tid på sig för att ta avstånd från nynazisternas kärlek – och det fick han skarp kritik för, skriver Dagens Nyheter.

2. Terroristen i Kanada

Den 30 januari sköts sex personer ihjäl i en moské i Quebec, Kanada. Den misstänkte terroristen, en 27-årig man, ska enligt bland annat Independent ha varit ett stort fan av Trump och franske högerpolitkern Marine le Pen.

TT

På Facebook uttryckte han en avsky för liberalismen och vänsterns idéer – och beskrevs av vänner som främlingsfientlig. Trump fördömde terroristakten, men verkade samtidigt vara en inspirationskälla för skytten.

3. Vill göra om arbetet mot extremism

Enligt källor till nyhetsbyrån Reuters har Trump-administrationen planer på att stryka högerextrema grupper från landets arbete mot extremism – Countering Violent Extremism-programmet. I stället ska fokuset ligga på att enbart jobba med islamistisk extremism. Programmet ska istället byta namn till "Countering Islamic Extremism" eller "Countering Radical Islamic Extremism", enligt Reuters källor.

TT

Dessa uppgifter har dock inte bekräftats än, och högerextrema grupper finns fortfarande med på listan över grupper som ska bekämpas.

4. Nazist-tweet förringar Förintelsen?

Donald Trump gillar att kritisera att det inte finns någon yttrandefrihet kvar i västvärlden. Även om han som bekant använder Twitter precis som han vill.

Han twittrade om den påstådda CIA-läckan där det framkom privata detaljer om hans sexliv, bland annat. I tweeten jämförde han landet med nazi-Tyskland. Många kritiserade presidenten hårt och menade att han helt förringade och förminskade Förintelsen, skriver NY Daily News.

5. Älskas av extremhögern – blev stöttad av Ku Klux Klan

Under sin presidentkampanj fick Donald Trump ett enormt stöd av vit makt-rörelsen Ku Klux Klan. Deras medlemstidning skrev hoppfullt om hans presidentskap.

TT

Även svenska extremhögern älskar Trump: "Vi är väldigt hoppfulla. Det är ganska uppenbart för alla att vi har en pågående trend som symboliseras av Trumps valseger och brexit", säger Daniel Friberg, redaktör för högerextrema sajten Altright, enligt Dagens Nyheter.

Trump älskas också som bekant av Milo Yiannopoulos, som jobbar för kontroversiella Breitbart och han får kärlek tillbaka. När ett universitet i Kalifornien ställde in ett tal som skulle hållas av Yiannopoulos röt Trump ifrån och menade att de inte skulle få statliga pengar, skriver Reuters.

Läs också om varningen från Tyskland till USA innan det amerikanska presidentvalet – eller läs om 6 kritiserade beslut som Trump redan tagit.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Kommentera (28)
Kopiera länk
Dela