Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Donald Trumps inreseförbud stoppas – men han vägrar ge upp

- 10/02/2017, 07:45 -
Donald Trumps inreseförbud stoppas.
1 av 4

Donald Trumps inreseförbud stoppas.

Montage/TT

Det har appellationsdomstolen beslutat.
2 av 4

Det har appellationsdomstolen beslutat.

TT

Inreseförbudet har kritiserats hårt v privatpersoner, länder, stater och människorättsorganisationer.
3 av 4

Inreseförbudet har kritiserats hårt v privatpersoner, länder, stater och människorättsorganisationer.

TT

Statsåklagare Bob Ferguson.
4 av 4

Statsåklagare Bob Ferguson.

TT

Donald Trumps hårt kritiserade inreseförbud stoppas i domstolen.

Det var för en vecka sedan som den amerikanske presidenten Donald Trumps inreseförbud stoppades av den federala domaren James Robert. Något som fick presidenten att agera – och överklagade beslutet hos en appellationsdomstol, skriver SVT Nyheter.

Nu har besked kommit. Under torsdagseftermiddagen lokal tid meddelade domstolen att blockeringen av inreseförbudet skulle fortsätta.

Presidenten verkar inte nöjd med beslutet och kan komma att överklaga i Högsta domstolen. På twitter skriver han: "Vi ses i rätten, vårt lands säkerhet står på spel!"

[removed][removed]

Inreseförbudet hårt kritiserat

Det väldigt omtalade och internationellt hårt kritiserade inreseförbudet innebar ett stopp för medborgare från sju länder – Irak, Iran, Jemen, Libyen, Syrien, Sudan och Somalia.

Flera domare har reagerat på presidentordern. Bland annat lämnade statsåklagaren Bob Ferguson tillsammans med ett 10-tal andra domare in en stämningsansökan mot Trump åt delstaten Washingtons vägnar.

Domaren James Robert blockerade ordern tillfälligt med motiveringen att "regeringen hävdar att vi måste försvara USA från individer som kommer från dessa länder, och det finns inget som styrker detta."

Domstolen har beslutat att blockeringen av ordern får fortsätta för att regeringen inte har kunnat presentera några bevis för att inreseförbudet skulle gynna landets nationella säkerhet.

”Å ena sidan har allmänheten ett stort intresse för den nationella säkerheten och presidentens förmåga att föra sin politik. Å andra sidan har allmänheten också ett intresse av att kunna resa fritt, för att undvika att familjer separeras, och frihet från diskriminering”, skriver domstolen, enligt SVT.

Läs även 6 saker som förklarar hur det nya inreseförbudet funkar och Barack Obamas hårda kritik mot Donald Trump.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.