Abby Landy från Australien trodde att hon hade en långvarig förkylning, när hon plötsligt fick ett sms som väckte misstankar.
1 av 2
Abby Landy från Australien trodde att hon hade en långvarig förkylning, när hon plötsligt fick ett sms som väckte misstankar. - Foto: Pixabay/Wikimedia Commons/Youtube
Hon hade bland annat svåra munsår som inte gav med sig. (Bilden är en genrebild)
2 av 2
Hon hade bland annat svåra munsår som inte gav med sig. (Bilden är en genrebild) - Foto: Wikimedia Commons

Abby fick ett obehagligt sms från sitt ex: "När kommer jag dö?"

Abby Landy, 28, hade länge gått med förkylningssymtom. En dag fick hon ett sms som ändrade hennes liv för alltid.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Abby Landy, 28, från Australien levde som vilken ung kvinna som helst för några år sedan.

Men en dag under 2012 fick hon ett märkligt sms från en före detta sexpartner som ändrade allt. I sms:et stod det "Jag hoppas att du minns mig för evigt".

I samma veva mådde Abby Landy väldigt dåligt och hade problem med munsår på läpparna, som hon trodde berodde på en vanlig förkylning.

Genrebild på munsår. Bildkälla: Wikipedia Commons

Hon och killen som skickade sms:et hade haft oskyddat sex tidigare. Dessutom hade Abby just inlett en ny relation och kände sig inte som sig själv längre, så bestämde hon sig för att uppsöka läkare och testa sig för könssjukdomar medan hon kollade upp den långvariga förkylningen.

Läkaren som undersökte henne sa att risken att hon hade smittats med HIV var "i princip obefintlig" eftersom att hon var en heterosexuell kvinna som levde i Australien. Istället fick hon bara virushämmande medicin mot förkylningssymptomen.

Men oron gnagde ändå hos Abby innan hon fick provsvaren, så hon började leta efter svar på nätet, som så många andra gör. Där fick hon veta att viruset kunde ha börjat sprida sig i hennes blod, vilket skrämde henne enormt.

Abby insisterade på att få ta ett HIV test och skulle komma tillbaka till mottagningen för att få sina provsvar tre dagar senare. Än idag minns hon det chockartade beskedet när läkaren sa "Jag är verkligen ledsen, men det verkar som att du har blivit HIV-smittad"

– Jag sa "när kommer jag dö? vad innebär det här?" Jag hade ingen aning om vad det innebar att ha HIV 2012. Jag utgick ifrån att det var kört för mig, säger Abby Landy till ABC.

Abby Landy i en intervju för the Bobby Goldsmith Foundation. Bildkälla: Faksimil YouTube

Men läkaren förklarade att HIV numera är en kronisk sjukdom som går att leva ett nästintill normalt liv med, tack vare några tabletter med medicin varje dag.

Abby väljer nu att gå och berätta om det som hände henne för att uppmärksamma hur viktigt det är att även heterosexuella kvinnor testar sig för HIV.

Philippa Moss, företrädare för National Association of People with HIV Australia, säger till ABC att anledningen till att HIV-test inte genomförs så ofta som de borde, beror på gamla fördomar kring att HIV bara är en sjukdom som drabbar homosexuella män, vilket är långt ifrån sanningen.

Hennes erfarenhet är att kvinnor ofta tystas ner inom vården och att deras upplevelser inte uppmärksammas eller tas på tillräckligt stort allvar, helt enkelt för att de ofta inte ses som personer som drabbas av HIV.

Men Abby Landy vägrar vara tyst om sin sjukdom.

– Jag tror att anledningen till att jag inte har upplevt så mycket diskriminering som andra med HIV och aids är för att jag är väldigt öppen med det. Jag tänker inte skämmas. Det är vad det är. Jag tror att sättet du lägger fram din situation påverkar mycket hur du blir behandlas av andra människor, säger Abby avslutningsvis till ABC.

Missa inte videon där danska Melissa som har HIV ställer sig frågan hur många främlingar som vågar kyssa henne.

Fördomarna kring personer med HIV är som sagt många. Här kan du också läsa 13 viktiga fakta du behöver veta om aids och HIV.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

HIV
/
Skyddar du dig mot könssjukdomar?
Tack för din röst!