Glädjande nyheter för Skam-fans: Nu kan du plugga Skam som ämne på Oslos universitet.
Glädjande nyheter för Skam-fans: Nu kan du plugga Skam som ämne på Oslos universitet. - Foto: TT/NRK

Älskar du Skam? Då borde du flytta till Norge och plugga

Tar din Skam-kärlek aldrig slut? Vill du snacka om William och Noora är ett bra par? Då finns det bra skäl att packa väskan och flytta till Norge.


Börjar dina vänner tröttna på att du kastar ur dig ord som "føkkboy" och "drittsekk" eller drar långa analyser på fester? Skulle man kanske kunna säga att du inte får nog av Skam?

Om ja, så oroa dig inte. Det finns många där ute som är precis som du.

Och kanske visste du att serien har blivit så stor i Sverige att du faktiskt kan plugga Skam som ämne. Men vore det inte ännu bättre om du kunde få snakke norsk typ hela tiden?

Nu kan du nämligen plugga Skam på universitetet i Oslo, meddelar Uniform.

Det är institutet för medier och kommunikation som startar upp en kurs, vilket även Nettavisen har skrivit om.

– Det är bara att dyka upp, men jag inte garantera plats, säger kursansvarige Gry Cecile Rustad, i ett pressmeddelande.

Bildkälla

I princip vem som helst kommer kunna gå på föreläsningarna, men om det blir överfullt kommer studenter prioriteras.

Det finns flera anledningar till att Skam är ett intressant ämne i skolan. Delvis pågår serien i realtid – man vet aldrig när nästa avsnitt kommer upp på hemsidan – och att karaktärerna har egna liv på sociala medier.

Gry Cecile Rustad började själv forska på Skam när det blev populärt. I höst släpper hon en bok i ämnet. Nu vill hon ha ett feministiskt perspektiv på den populära tv-serien.

Hon menar att vita, heterosexuella medelåldersmän från medelklassen är det som dominerar det traditionella tv-tittandet. När det kommer till tv-serier på nätet får fler kvinnor och karaktärer med andra hudfärger eller sexuella läggningar och könsidentiteter synas.

Bildkälla

– Här är norsk tv också dålig. Det har inte varit en lesbisk kvinna på tv sedan Taxi för sex år sedan, säger hon och fortsätter:

– Bara två av tolv NRK-serier som visas nu produceras av kvinnor. Det är Skam och Unga lovende, säger Rustad i pressmeddelandet.

Så brinner du för feministisk analys, vill snakke norsk och älskar Skam är det kanske dags att packa väskan? Det må lage grunn til ditt sociale liv.

Bildkälla

Om du inte har tröttnat på feministiska perspektiv på Skam ännu bör du läsa Nyheter24:s Malin Nilssons krönika: Nej, William och Noora i Skam är inte ett "gulligt" par eller Nyheter24:s Gabriella Barks krönika: Noora i Skam är den mest falska människa jag skådat i TV.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Kan du tänka dig plugga Skam?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Bolsonaro vill ha tillbaka passet

Skott mot bostad i Örgryte

1 timme sedan
En bostad besköts i Örgryte i Göteborg på skärtorsdagskvällen.

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

3 timmar sedan
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

3 timmar sedan
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

3 timmar sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

igår 21:32
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.